Logo
Vytisknout stránku

Zbrojovka Sellier & Bellot se připravuje na zákaz používání olova

Vlašimský výrobce munice Sellier & Bellot se připravuje na zvažovaný unijní zákaz střeliva s olovem. Plánovaná náhrada olova jinými materiály je zdůvodňována škodlivostí olova pro životní prostředí a živočichy. Firma Sellier & Bellot se však obává nepříznivých dopadů zákazu na uživatele. Alternativy budou dražší a budou mít i horší vlastnosti. Novinářům to prozradil generální ředitel firmy Radek Musil.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

„Když na to bude dostatek času, tak se na to samozřejmě přejít dá. Jestli automobilky skončí výrobu spalovacích motorů, tak my také dokážeme ukončit výrobu nábojů s olovem,“ uvedl Musil.

Alternativy si podle něj představit lze, ale jde o to, v jakém segmentu. Například u vzduchovek a malorážek jsou náhrady z jiných materiálů drahé a přesnost je horší. V brokových nábojích se olovo nahrazuje ocelí, která však kvůli nižší hmotnosti ztrácí brzy energii a rychlost. Například při lovu je pak větší pravděpodobnost, že se zvíře jen postřelí. „Co se týká pistolových a kulových nábojů, tam nějaké kvalitativně srovnatelné alternativy existují, ale jsou cenově výrazně dražší,“ dodal Musil.

Evropská komise zvažuje úplný zákaz olova, česká Poslanecká sněmovna je proti
Evropská komise původně zvažovala pouze zákaz používání olova v mokřadech, což je již v Česku uzákoněno. Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) ale doporučila olovo zcela zakázat, což ještě počátkem roku bylo označováno za nepravděpodobné. Socioekonomické dopady označila agentura za přijatelné. Česká Poslanecká sněmovna nedávno snahu plošně zakázat v EU olověnou munici odmítla.
Musil uvedl, že Evropská komise požádala ECHA, aby připravila návrh na omezení používání olova v munici v suchozemských oblastech. Celý proces by měl skončit zákazem použití olova pro náboje mezi roky 2023 a 2025. Podotkl, že olovo sice jedovaté pro lidský organismus je, pro člověka je ale nebezpečné jen tehdy, když se vdechne jako plyn. Obává se, že opatřením se radikálně sníží počet lovců a střelců.
Podle ČTK, 3. 10. 2019, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.