Logo
Vytisknout stránku

Zástupci LIGY LIBE a ČMMJ jednali v Poslanecké sněmovně

Dne 29. července 2019 jednali na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zástupci Ligy Libe, hájící práva českých majitelů zbrojních průkazů, a Českomoravské myslivecké jednoty s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem. Náplní schůzky bylo zavedení ústavního práva na zbraň a další, vysloveně myslivecká témata.

Doporučeno Foto archiv Ligy Libe Foto archiv Ligy Libe

Ambicí Ligy Libe a ČMMJ je iniciovat projekty mezinárodní spolupráce mysliveckých organizací států Visegrádské skupiny, a to právě pod patronací Radka Vondráčka.
Na jednání se diskutovalo o možnosti uspořádat akci, která by byla prvním krokem k založení širší a všestranně přínosné spolupráce myslivců ze států V4. Obsahem případného kongresu zorganizovaného na počátku ojedinělého projektu by byla aktuální témata mezinárodního významu, která Česká republika intenzivně dlouhodobě řeší či řešila, a může tak ostatním státům předávat své zkušenosti.

Jde zejména o:
– nadnárodní legislativní spolupráci v oblasti evropských zbraňových zákazů (Maďarsko a Polsko Českou republiku aktuálně oficiálně podporují u soudů v Lucemburku ve sporu s EU kvůli zbraňové směrnici) a společný odpor proti implementaci souvisejících omezení,
– legislativní koordinaci kroků proti chystanému zákazu olova ve střelivu a rybářských zátěžích (připojení k výzvě Ligy Libe reprezentující milion občanů již oficiálně odhlasovali slovenští myslivci a taktéž se chtějí připojit polští a maďarští myslivci, případně i tamní rybáři),
– akční přeshraniční plán proti šíření afrického moru prasat (Česká republika je dosud jedinou zemí na světě, kde se díky myslivcům podařilo nákazu zastavit a zdolat, takže i v této oblasti můžeme předat poznatky o systémových opatřeních),
– koordinaci a výměnu zkušeností na téma regulace velkých šelem a invazních druhů (rozšiřování jak velkých šelem, tak invazních druhů živočichů a rostlin začíná být velkým politickým tématem kvůli narůstajícím škodám a konfliktům s člověkem v kulturní krajině).

Na setkání se hovořilo také o využití současného českého předsednictví ve Visegrádské skupině ke koordinaci a přípravě světové výstavy myslivosti, která se bude konat v roce 2021 v Budapešti. V této souvislosti je i cílem zahájit diskusi o možnosti zapsání myslivosti na seznam kulturního dědictví UNESCO.
Zpracováno podle podkladů Ligy Libe, foto archiv Ligy Libe.
Více informací na www.ligalibe.cz.

Redakce

Poslední změna: 31.07.2019 9:34

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.