Přihlásit

Zákaz používání glyfosátu na sušení obilovin a řepky

Stát nepřistoupil k plošnému zákazu využívání herbicidních látek s účinnou látkou glyfosát. Od ledna se však nebude moci používat na urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se využívají pro potravinářské účely - obiloviny a řepka. Za porušení těchto podmínek bude hrozit ztráta dotací a pro právnické osoby až čtyřmilionová pokuta.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Ještě v září ministerstvo hovořilo o zákazu plošného využívání tohoto herbicidu, který je známý pod značkou RoundUp.
Na trhu zatím není vhodná alternativa pro tento herbicid, vysvětlil ČTK tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek. Zemědělský svaz ČR byl plánovaným plošným zákazem dříve zaskočený, současné nařízení je pro svaz akceptovatelné. Zemědělcům však podle něj vzrostou náklady a kvalita zrna nemusí být tak vysoká jako v současnosti. Stoupající náklady podle něj ponesou čeští zemědělci, do spotřebitelských cen se nepromítnou, protože výrobci se orientují podle evropských cen.
Podle mluvčího ministerstva se k plošnému zákazu nepřikročilo právě kvůli komunikaci s odbornými svazy, ale také s dozorovými orgány. Podle něj tak zůstanou srovnatelné podmínky se zahraničím a bude možné udržet konkurenceschopnost českých zemědělských podniků.
„Nová opatření se zaměří na jeho používání na plodiny s potravinářským účelem, protože to vnímáme jako nejrizikovější. Zákaz předsklizňové aplikace přípravků obsahující účinnou látku glyfosát tak zahrnuje veškeré aplikace v polních plodinách, které mohou být následně sklizeny pro potravinářské účely,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Omezení začnou platit od ledna. Evropská komise loni v prosinci prodloužila licenci na používání glyfosátu o pět let. Komise to zdůvodnila prohlášením, že neexistuje žádná spojitost mezi glyfosátem a rakovinou u lidí, jak se laická veřejnost obává. Opírá se při tom o posudky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), které považují glyfosát za neškodný.
Naopak Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje chemickou látku glyfosát za pravděpodobně karcinogenní.
Ministerstvo uvádí, že za posledních šest let se snížilo používání pesticidů v ČR o 7,1 procenta. Účinné látky glyfosát se v roce 2013 spotřebovalo v ČR 935.000 litrů, loni to bylo 750.000 litrů.
Podle ČTK, 19. 11., redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

Poslední změna: 22.11.2018 16:13

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.