Logo
Vytisknout stránku

Zajíci na Kroměřížsku měli brucelózu. Nakazit se může i člověk.

U zajíců na Kroměřížsku se objevila nakažlivá brucelóza. Jde o nemoc přenosnou na člověka. K nákaze může dojít i při manipulaci s nemocným zvířetem. Projevuje se horečnatým onemocněním. Veterinární správa stanovila ohnisko nákazy v Zahnašovicích, ochranné pásmo zasahuje Martinice a Holešov. Ohroženi jsou i psi a hospodářská zvířata.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Dva uhynulé zajíce našli myslivci v Zahnašovicích na Kroměřížsku koncem roku. Podezření na brucelózu potvrdila v lednu laboratoř. Takzvaná pozorovací doba je tříměsíční a počítá se od posledního úhynu.
Veterinární správa nařídila mimořádné opatření a varuje, že je choroba přenosná na člověka. „Ohnisko jsme stanovili v Zahnašovicích, ochranné pásmo zasahuje také Martinice a Holešov,“ uvedl František Mahdalík z krajské Státní veterinární správy ve Zlíně.
Pokud lidé najdou uhynulé zajíce, rozhodně by na ně neměli sahat. Správnou reakcí je kontaktovat myslivce v daném místě, kteří zdechlinu zabalí a odešlou na expertizu, uvedl Mahdalík. „Riziko je především při srážkách se zvěří, kterých je poměrně hodně. Jen u nás jich ročně evidujeme kolem čtyřiceti,“ upozornil předseda Mysliveckého spolku Zahnašovice Vlastimil Bucňák.
„U člověka se nákaza projevuje kožními lézemi a horečnatými nemocemi,“ doplnil Mahdalík. Vyskytnout se může i zápal plic, choroba postihuje játra a ledviny.
K nakažení dochází nejčastěji při pozření nebo poraněnou kůží. Bakterie, které se dostanou do těla, vyvolávají zánětlivé změny na vnitřních orgánech a mízních uzlinách.
Nemoc mohu šířit také kozy, ovce či koně, v lokalitě by si lidé měli hlídat rovněž psy. Viditelnými projevy nemoci u zvířete bývají podkožní abscesy. Nejzávažnějším je postižení pohlavních orgánů samců i samic.
Podle ČRo-zlin.cz, 4. 2. 2019; Mladá fronta DNES; 1. 2. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

Poslední změna: 05.02.2019 9:57

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.