Logo
Vytisknout stránku

Významné snížení stavů zvěře plánují VLS kvůli ochraně obnovených lesů

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v souvislosti s kalamitou sníží stavy zvěře ve svých lesích, aby zabránily škodám na sazenicích a mladých porostech, kterými obnovují lesní plochy, jež podlehly klimatickým změnám.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Početnost zvěře chtějí lesníci snížit, i když nepřekračuje normované stavy. Snížením stavů chtějí VLS zejména ochránit lesní porosty nově zasazené po kalamitě. Zvěř působí škody okusem výhonků v mladých porostech a loupáním kůry ve starších porostech.
„Stavy zvěře musí být v rovnováze s lesem. V současné chvíli, kdy na našich lokalitách v důsledku kalamit způsobených klimaticky extrémním počasím stoupají rozlohy mladých lesních porostů, na to musíme reagovat. Obnova lesů v následujících letech musí mít nejvyšší prioritu,“ řekl ředitel VLS Petr Král.
Odumřelé smrkové porosty nahrazují VLS především listnáči – duby, buky, osikami, olšemi a habry. A právě ty jsou společně s jedlemi nejvíce ohroženy spárkatou zvěří. Vojenské lesy pro aktuální loveckou sezónu navýšily plány odlovu zvěře o 10 procent. Zároveň ředitel Petr Král zvýšil odměny pro zaměstnance VLS, kteří stanovené individuální plány lovu překročí.
„Abychom ulehčili práci lesnickému personálu, který výkon myslivosti ve vojenských lesích převážně vykonává a v současné době je plně vytížen nahodilými těžbami a obnovou ploch, uvažujeme o najmutí profesionálních lovců,“ dodal výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral.
Sazenice je možné před zvěří chránit stavbou tzv. oplocenek, nebo chemickými postřiky, které zvěř odpuzují. Tato ochrana je však nákladná.
Podle TZ VLS, 31. 7. 2019, redakce

Poslední změna: 01.08.2019 10:00

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.