Přihlásit

Výstavy Jiřího Židlického a Petra Slaby na Ohradě

Na začátek sezóny připravil Lovecký zámek Ohrada umělecký zážitek nejen všem milovníkům lesa a myslivosti, ale i fanouškům výtvarného umění. Národní zemědělské muzeum má totiž ve sbírkách unikátní kolekci obrazů a skic významného malíře zvěře Jiřího Židlického a na začátek sezóny se ji na zámku Ohrada rozhodli poprvé ve větším souboru představit veřejnosti.

Působivý svět lesního ticha Jiřího Židlického

Jiří Židlický patří k našim nejvýznamnějším autorům, kteří se zobrazováním lesa a zvěře zabývali. Od roku 1995, kdy pořádalo muzeum výstavu ke stému výročí umělcova narození, bude jeho dílo souborně vystaveno vůbec poprvé, navíc v nových, loni zrekonstruovaných prostorách. Výstava je určena milovníkům přírody a výtvarného umění a také myslivecké veřejnosti, v jejíchž kruzích je Jiří Židlický řazen mezi naše nejlepší malíře zvěře. Přínosná by mohla být i pro znalce Židlického tvorby, neboť sbírka NZM je málo známá.
Touto expozicí se navíc návštěvníkům odkryje obrovské bohatství muzejních depozitářů; kolekce obrazů J. Židlického ve vlastnictví NZM, čítající na 428 obrazů a skic, je spolu se sbírkou ČMMJ a sbírkou Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě největší sbírkou prací tohoto autora. Plných 23 obrazů je vystaveno v expozici Ing. Josefa Vágnera na zámku ve Starých Hradech, řada obrazů je také v soukromých sbírkách. Na ohradě jich bude ze sbírek NZM vystavena více než stovka.
A kdo byl vlastně malíř lesa Jiří Židlický? Narodil se v roce 1895 v Novém Městě na Moravě, vystudoval lesnickou školu v Zákupech, v roce 1943 odešel pro nemoc do penze a věnoval se výhradně malířství. Ilustroval 74 knih převážně s mysliveckými náměty, sám napsal dvě knihy: pod pseudonymem Jiří Harusák vydal v roce 1930 knihu „Znamenaný a jiné povídky" a pod vlastním jménem v roce 1943 knihu „Tři horácké pohádky". Tvořil technikou perokresby, kresby tužkou, pastelem, uhlem, akvarelu a olejomalby, pracoval i řezbářsky. Právě šíře jeho záběru a talentu inspirovala pracovníky NZM v Loveckém zámku Ohrada k uspořádání výstavy jeho děl. Tak renesančním talentem, jaký měl Jiří Židlický, totiž disponoval málokdo, jak potvrzuje kurátor výstavy Miroslav Čeněk: „Jiří Židlický už sice dnes není zcela znám nejširší veřejnosti, ale rozhodně jde o jednoho z našich nejvýznamnějších malířů, který se specializoval na zobrazování témat, souvisejících s lesem a myslivostí. Má velmi charakteristický, na první pohled rozpoznatelný rukopis, jeho obrazy jsou navíc věrné a přesné, protože pracoval i jako ilustrátor. Jeho obrazy mají navíc zvláštní poetiku, takže je určitě ocení nejen znalci z oboru myslivosti, ale i milovníci výtvarného umění." 

Výstava obrazů Jiřího Židlického bude na barokním Loveckém zámku Ohrada
k vidění od 2. dubna do 20. srpna 2016.

Publikaci Malíř zvěře Jiří Židlický (Z. Auerswald) můžete objednat zde.

Petr Slaba – myslivecký kreslený humor aneb s tužkou na lovu

První čtyři měsíce letošní sezony bude návštěvníky Ohrady provázet humor. Kreslené vtipy jsou nesmrtelné. Jejich autory poznáme nejen podle stylu, ale často také podle volby tématu. Mezi ty, kteří našli zálibu v určitém prostředí patří, právě Petr Slaba,
jehož kresby na Ohradě vystavujeme od 1. dubna do 24. července 2016.
Největší zálibou lesníka a myslivce Petra Slaby (* 1967 v Praze) je kreslený humor s mysliveckou tématikou. Své kresby poprvé zveřejnil v roce 1989. Od té doby se jeho obrázky objevily ve více než ve třiceti časopisech: Trnky Brnky, ANO, Mateřídouška... V posledních letech je autor známý především díky intenzivní spolupráci s časopisem Myslivost, kde svými kresbami zpestřoval zejména rubriky Rok mladého myslivce, Zvěř očima mladého myslivce a Mladý myslivec poznává zvěř. Vedle kresleného humoru se věnuje i knižní ilustraci: Hubertův pitaval (J. Šprongl, 2008), Lovy Nelovy (J. Šmotek, 2009), Myslivecká abeceda (J. Voborník, 2009), Myslivecký zápisník (agentura Rembrandt, 2009) a jiné. Ačkoliv je Petr Slaba především znám jako autor kresleného humoru a karikatur, věnuje se i realistické tvorbě a dokonce i psaní povídek. „Petr Slaba je tradičním návštěvníkem červnových Národních mysliveckých slavností, kde svými kresbami dělá radost dětským i dospělým návštěvníkům," říká vedoucí pobočky NZM na Ohradě a shodou okolností malířův jmenovec Martin Slaba. Výstava na loveckém zámku Ohrada představí průřez autorovi tvorby, vedle kresleného humoru bude vystaveno i několik realistických děl. Kromě účasti na vernisáži přislíbil Petr Slaba i přítomnost na Národních mysliveckých slavnostech v sobotu 25. června 2016, a tak je možné, že si někteří návštěvníci opět odnesou obrázek nakreslený na vlastní kůži.

Výstava zahajuje vernisáží v sobotu 2. dubna od 13 hodin a potrvá až do 24. července 2016.

Knihy Petra Slaby můžete zakoupit v e-shopu na www.silvarium.cz.

Podle TZ NZM, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.