Přihlásit

Vyšetřování spojuje české pušky s pytláky nosorožců – jak na to reaguje Česká zbrojovka?

´Výrobce zbraní z České republiky se podílí na záplavě Afriky tisíci loveckých pušek´ zněly titulky, které proběhly světovými médii na konci května letošního roku. Mezinárodní organizace Conflict Awareness Project odhalila síť pašeráků zbraní přezdívanou Rhino Rifle Syndicate, která zásobovala pytláky Národního parku Kruger v Africe zbraněmi z České zbrojovky. Zbrojovka přímé spojení s pytláky odmítá.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Síť pašeráků zbraní přezdívaná Rhino Rifle Syndicate stojí za celosvětovým spiknutím, které se snaží vybavit pytláky Národního parku Kruger vysoce výkonnými českými zbraněmi. Vyplynulo to z čtyřletého vyšetřování mezinárodní organizace Conflict Awareness Project (CAP), která se zaměřuje na obchodníky se zbraněmi.
Mosambičtí pytláci začali podle vyšetřování používat nové zbraně v roce 2011. Oblíbili si výkonné pušky z České zbrojovky (ČZ) v Uherském Brodě. Ty byly však určené pro americký trh. Otázka zní, jak se k nim dostali pytláci v Africe. Vyšetřovatelé začali sledovat přesnou cestu zbraní podle výrobních identifikačních čísel.
Česká zbrojovka podle CAP prodávala zbraně určené pro americký trh přímo mosambickým a portugalským partnerům. Mezi lety 2011 až 2014 zamířilo 19 dosledovaných pušek z Uherského Brodu rovnou ke dvěma velkoprodejcům v Portugalsku a dalším dvěma prodejcům v Mosambiku. Tady je zakoupili jihoafričtí a mosambičtí překupníci, navázaní na místní politické elity. A brzy se české lovecké pušky objevily u zadržených pytláků nebo u těl zastřelených nosorožců.

Co na to Česká zbrojovka?
ČZ umožnila návštěvu vyšetřovatelky CAP ve společnosti a prohlídku firmy a podle jejich slov nic neskrývala.
„Česká zbrojovka ve své etické doktríně striktně odmítá pytláctví i jakoukoliv jinou formu nelegální činnost v oblasti lovu a dělá maximum pro boj s černým obchodem se zbraněmi,“ řekl pro ekolist.cz Radek Hauerland, mluvčí ČZ, a dodal: „Všichni naši obchodní partneři se musí zavázat k dodržování etického kodexu České zbrojovky. Pokud někdo z našich partnerů tato pravidla poruší, rozvážeme s ním spolupráci. Stejně tak tomu bylo i v případě dodávek do Mosambiku a Jihoafrické republiky, které Česká zbrojovka ukončila již v roce 2015. Česká zbrojovka a.s. toto rozhodnutí učinila o své vlastní iniciativě a dobrovolně. V lednu 2019 následovalo rozhodnutí o ukončení výroby celé produktové řady Safari Classic. Opět šlo o rozhodnutí z vlastní iniciativy, v zájmu zabránění zneužití našich loveckých zbraní.“

Zbraně pro americký trh mířily přímo do Afriky
A jak je možné, že se zbraně určené pro americký trh dostaly přímo do Afriky, aniž by do Spojených států dorazily? „Pokud o ně projeví zájem i jiný obchodní partner, pak v případě, že to legislativa dané země umožňuje, se mohou zbraně s popisem pro trh USA objevit v jiné zemi“, namítl mluvčí ČZ. „V žádném případě se nejedná o skrývání původu zbraně.“

Aféra může poškodit dobré jméno zbrojovky
Na dotaz ekolistu.cz, zda nebudou mít výsledky vyšetřování CAP neblahý vliv na reputaci ČZ mluvčí doplnil: „Zpráva (CAP) obsahuje velké množství zavádějících informací a nepodložených obvinění vůči České zbrojovce a.s. Děláme maximum pro to, aby se naše výrobky nedostaly do nesprávných rukou, a to jak dodržováním veškeré platné legislativy, tak i výběrem spolehlivých partnerů.“
Podle timeslive.co.za, 26. 5. 2019, ekolist.cz, 24. 6. 2019, redakce

Poslední změna: 25.06.2019 8:09

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.