Přihlásit

Vyjasnění případu zastřelení vlka v Německu

Vlk napadl psy při naháňce v Braniborsku, a byl proto zastřelen holandským lovcem. O mimořádném případu informoval i portál Světmyslivosti.cz. Na sociálních sítích vyvolal nečekané množství reakcí. Velkou odezvu zaznamenala i zahraniční média.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Lovec Jost T. proto požádal německou advokátní kancelář Dr. Granzin, aby se záležitosti ujala. Advokátní kancelář vydala tiskové prohlášení k objasnění situace z pohledu klienta i svědka a na základě důkazů se pokusila poskytnout objektivní zhodnocení situace.

Události z pohledu střelce
Klient přijal pozvání na naháňku na jihu Berlína. Posadil se na vyvýšený posed, který byl umístěn na křižovatce cest, ve výšce přibližně 1,5 metru. Vlevo a vpravo před ním byl světlý vysoký les bez podrostu, který bránil výhledu. Porostem probíhala cesta, která mu umožnila pohled na paseku za lesem.
Během lovu čekalo na lovce velké překvapení, když zjistil, že v bezprostředním okolí jeho posedu pobíhá vlk.
„Přišel ke mně na méně než 10 metrů a běžel klidně po cestě směrem k mýtině. Podíval se na mě a já na něho. Kupodivu ho moje přítomnost nijak nepřekvapila. Mávl jsem na něho a on zmizel,“ říká Jost T.
Za mýtinou byl hustý mladý porost. Z porostu směrem ke klientovi přicházelo srnčí. Vlk, který už byl o něco dál, se nyní otočil a pokračoval k mýtině. Vlka pravděpodobně přitahovalo srnčí, případně mohl také čekat, zda lovec kus nestřelí, což by byla pro vlka snadná kořist. Srnčí krátce nato následovalo několik loveckých psů.
„Nemyslím si, že psi vlka zaznamenali. Vítr byl pro ně nepříznivý. Vlk však okamžitě zahájil na psy útok. Viděl jsem, jak se několikrát snažil chytit jednoho z větších psů doširoka otevřenou mordou,“ říká Jost T.

Události z pohledu svědka
Celý proces sledoval také střelec na sousedním posedu, Egon R., myslivec s desetiletou zkušeností. Na místo viděl velmi dobře.
„Když jsem viděl, jak vlk běží kolem sousedního stanoviště, okamžitě jsem zvedl dalekohled. Něco takového nevidíte každý den,“ říká Egon R. „Poté, co zmizel, jsem se o něj už nezajímal. Znovu jsem zpozorněl, když z protějšího remízu vyběhlo s hlasitým štěkáním několik psů. Vzal jsem dalekohled, protože jsem si myslel, že psi jdou za zvěří. Místo toho jsem mezi stromy viděl, jak se vlk blíží k nim. Můj soused křičel jako šílený a tleskal rukama. V tuto chvíli přišel na mýtinu další pes, ale okamžitě se zastavil, jakmile vlka uviděl. Najednou vyšel výstřel. Nevěděl jsem, odkud. Pak jsem se podíval na svého souseda a viděl, že drží pušku a vystřelil do vzduchu. Ale ani to nepomohlo. Před námi teď byl pekelný rámus. V okamžiku, kdy jsem si pomyslel: „Člověče – to není dobré!“, ozval se zase výstřel a já jsem viděl, jak se vlk sesunul k zemi.“
Popis sousedního střelce souhlasí. Pes napadený vlkem utrpěl nevýznamné zranění soustředěné na břišní straně, což vyžadovalo veterinární léčbu a bylo fotograficky zdokumentováno.
Náš klient a střelec na sousedním posedu se během lovu dohodli, že z bezpečnostních důvodů v souladu s předpisy neopustí přidělené místo. Po ukončení lovu nahlásili vedoucímu naháňky zastřelení vlka z důvodu ochrany loveckých psů. Vedoucí lovu informoval policii a osoby odpovědné za vlky.

Klient se ze zážitku stále nevzpamatoval
„Můžete mi věřit – opravdu mi z toho není dobře. Ale co jsem mohl dělat? Sledovat, jak jsou psi roztrháni? Přeji si, abych se do takové situace už nikdy nedostal. Zatraceně! Ale kdyby – udělal bych to samé!“

Vyjádření advokátní kanceláře
S tímto postojem má náš klient naprostou pravdu. Psi, jejichž život Jost T. zachránil, nejsou žádné zaměnitelné lovecké vybavení, které lze po rozbití snadno opravit nebo nahradit. Nehledě k jejich vysoké ekonomické hodnotě, má každý vycvičený, lovecky upotřebitelný pes nevyčíslitelnou hodnotu pro svého vůdce.
Nejen, že nás váže povinnost, jako majitele zvířete, o něj podle zákona o ochraně zvířat pečovat, ale bezpodmínečná láska našich psů a jejich obětavost nás v extrémních situacích zavazují naše věrné čtyřnohé kamarády, členy rodiny, opatrovníky a lovecké pomocníky odměnit stejným způsobem.
Jsme hluboce přesvědčeni, že Jost T. udělal v tomto rozhodujícím okamžiku vše správně. Činnost našeho klienta byla oprávněná podle § 34 trestního zákona z důvodu výjimečného stavu.
Náš klient učinil před smrtícím výstřelem veškerá opatření, která byla v danou chvíli možná, aby situaci vyřešil. Zjevně problematický vlk pravděpodobně usoudil, že pokud se mu podařilo bezpečně projít kolem posedu, nepředstavuje pro něj člověk ani psi potenciální nebezpečí. Napadení psů jako potravního nebo teritoriální konkurenta, i přes bezprostřední blízkost obou lovců, mluví samo za sebe.
Poté, co náš klient nemohl zabránit v pokračování útoku hlasitým řevem, ani varovným výstřelem, dalo se očekávat, že pes již pokousaný na břiše bude brzy vážně zraněn, nebo uhyne. Lovec tedy zvolil zastřelení vlka jako jedinou zbývající možnost.
Ani s časovým odstupem od událostí nedošlo k odlišnému vyhodnocení situace. Kromě vysoké ekonomické hodnoty napadených psů, musí být brána v potaz i emoční hodnota pro majitele a jejich rodinné příslušníky.
Náš klient uvítal pečlivé a objektivní zpracování skutečností policií a státním zastupitelstvím.
Mezitím jsme v zájmu našeho klienta jednali s policií a požádali o přístup k důkazům. Po kontrole spisu budeme podrobně informovat vyšetřující orgány a očekáváme, že řízení bude brzy pozastaveno vzhledem k výjimečnému stavu, který je pro nás jednoznačný.

Podle die-jagdrechtskanzlei.de, 24. 1. 2019, redakce
Tiskové prohlášení a fotografie dostupné na stránkách advokátní kanceláře Dr. Granzin
https://www.die-jagdrechtskanzlei.de/de/presse/wolfstoetung-presserklaerung-hamburg-den-24012019/

Poslední změna: 25.01.2019 11:15

(4 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.