Přihlásit

Více než 100 000 šakalů v Evropě

Šakal obecný se téměř bez povšimnutí šíří střední Evropou. Pozorován byl v sousedním Německu i v České republice. Jeho stavy jsou v Evropě desetkrát vyšší než stavy vlků.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Kromě vlka se střední Evropou potuluje další šelma: šakal obecný. Početnější populace jsou na Balkáně, ve střední Evropě bylo dosud pozorováno pouze několik velmi plachých jedinců.
„Lze předpokládat, že jich bude přibývat,“ prohlásil Andreas Kinser z Německé nadace pro divoká zvířata v Hamburku. V roce 2012 byl jeden zachycen fotopastí v Bavorském lese, druhý v roce 2017 přeběhl dálnici v Horním Bavorsku. V posledních letech se šakali objevili také v Meklenbursku-Předním Pomořansku, Hesensku a Dolním Sasku.

Přizpůsobivý všežravec
„Je zřejmé, že se něco děje,“ vysvětluje Jennifer Hatlauf z Institutu biologie a myslivosti z Univerzity ve Vídni. Šakal je generalista, dokáže tedy využít širokou škálu potravních zdrojů a přežít v téměř každém prostředí. Pouze ve vlčích oblastech se zřídka zabydlí – vlk pro nej představuje smrtelné nebezpečí.

V České republice byl šakal pozorován na více než 20 lokalitách
V České republice u Doks zachytil stopy, a dokonce viděl živého šakala ředitel Českolipského muzea a zoolog Zdeněk Vitáček.: „Mám jistotu, sledoval jsem ho tři roky, byl to zážitek, kolem Doks minimálně dva žijí,“ uvedl pro Českolipský deník.
Ochránci přírody ze Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj zatím jeho výskyt nepotvrdili. „Bohužel, ještě ho u nás nemůžeme doložit, ale myslím, že je to jen otázka času, kdy ho někdo spatří nebo získáme záznam z fotopastí,“ řekl zoolog CHKO z pracoviště v Doksech Petr Lumpe pro deník.
V rámci republiky je již přes dvacet lokalit, kde se šakal objevil. „Je na Moravě, u Milovic, vyfocen byl také v 1100 metrech na Šumavě, a dokonce se už vyskytl i v Pobaltí. Je jisté, že u nás už zůstane,“ doplnil Jaroslav Červený, profesor z Katedry myslivosti a lesnické zoologie České zemědělské univerzity v Praze.
Podle Červeného se šakal na sever šíří pravděpodobně kvůli oteplování. Za věrohodný pokládá i názor, že pohyb šakalů směrem k nám způsobila také válka na Balkáně v devadesátých letech.

V Evropě je desetkrát více šakalů než vlků
Podle iniciativy pro Velké šelmy v Evropě (LCIE) žije v Evropě až 117 000 šakalů obecných. Pro srovnání, populace vlka se odhaduje na 17 000 zvířat.
Podle www.jagderleben.de, 25. 3. 2019 a ceskolipsky.denik.cz, 9. 3. 2019, redakce

Poslední změna: 28.03.2019 9:02

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.