Přihlásit

V České republice se nachází 16 vlčích teritorií

V roce 2018 zasahovalo alespoň částečně na území České republiky šestnáct vlčích teritorií. Až na jednu výjimku byla všechna zjištěna v pohraničních horách. V deseti případech se jednalo o smečky (tři a více jedinců), v pěti případech o vlčí pár, v jednom případě byl zmapován teritoriální vlk.

Doporučeno Zdroj mapy: selmy.cz Zdroj mapy: selmy.cz

Tyto výsledky ukázal monitoring šelem, na kterém se podílejí Hnutí DUHA Olomouc, Česká zemědělská univerzita a partneři projektu OWAD (owad.fzp.czu.cz), polské sdružení WILK, Správa národního parku Šumava a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Data se vztahují k takzvanému vlčímu roku 2017/2018, což zahrnuje období od května 2017 do konce dubna 2018, které lépe odpovídá rozmnožovacímu cyklu vlků než kalendářní rok: vlčata se většinou rodí v dubnu.
Genetický výzkum publikovaný v loňském roce ukázal, že Česká republika se nachází na křižovatce rekolonizačních cest vlků z různých míst Evropy. Nejčastěji se do Čech dostávají vlci ze severu – ze středoevropské nížinné populace, jejíž centrum je v západním Polsku a Německu. Na Moravu a do Slezska se zatím šíří vlci ze slovenských a polských Karpat. Ojediněle se na našem území mohou dostat vlci až z Alp, odkud pochází jeden ze šumavských vlků.
Jediná vnitrozemská smečka už pátým rokem obývá Ralskou pahorkatinu v blízkosti Doks, rozmnožila se poprvé v roce 2014. Od té doby vlci postupně osidlují pohraniční hory od Krušných hor, přes Šluknovsko, Lužické hory až po Broumovsko, kde se kromě smečky v předešlé zimě usídlil i další vlčí pár. Nově se vlčí teritoria objevují i v jižních Čechách, kromě Šumavy také v Novohradských horách a na Třeboňsku na česko-rakouském pomezí. U některých párů zoologové v létě 2018 potvrdili reprodukci, kompletní zhodnocení vlčího roku 2018/2019 však proběhne až po ukončení zimy, kdy se profesionální mapovatelé i dobrovolníci věnují zimnímu stopování. Podrobnější informace k jednotlivým smečkám jsou k dispozici na mapa.selmy.cz, podrobnosti k česko-saskému pohraničí je možno nalézt na stránkách projektu OWAD.

mapa teritoria

 

Ing. Aleš Vorel, Ph.D., Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, vedoucí projektu OWAD:

„Dle dosavadních výsledků a znalostí ekologie vlka v letošním roce a nadcházejících letech očekávám na území ČR vznik dalších teritorií (spíše v odlehlých venkovských pohraničních oblastech). Vlk je díky své vysoké mobilitě schopen celou naši zem přeběhnout za několik nocí. Představené výsledky dokládají, že se v ČR vyskytuje dost rezidentních vlků (obsadili a obhajují svá teritoria, jak je možno vidět z mapy). V naší krajině je ale možné zaregistrovat i soliterní vlky, kteří teprve hledají partnera či vhodný biotop; na jejich pobytové stopy je možné narazit prakticky kdekoliv v ČR (i mimo existující teritoria).“

Podle TZ Hnutí DUHA, selmy.cz, 8. 1. 2018

Poslední změna: 10.01.2019 12:21

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.