Logo
Vytisknout stránku

Útok vlka na loveckého psa: zastřelením vlka se myslivec dopustil trestného činu

Německý myslivecký svaz (DJV) a Svaz lovecky upotřebitelných psů (JGHV) jsou zděšení z výroku soudu: braniborský státní zástupce chce obvinit myslivce za zabití vlka, který před jeho očima napadl lovecké psy. Z důvodu hrozícího trestního stíhání DJV varuje myslivce, aby nepoužívali lovecké psy v oblastech, kde se vlci vyskytují. Oba svazy vyzývají německou vládu, i vlády jednotlivých spolkových zemí, aby vytvořily právní podmínky, které by myslivcům a kynologům zajistily právní oporu – jako příklad uvádějí Švédsko.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Myslivec neměl podle státního zástupce na vlka vystřelit
Případ se odehrál na začátku roku 2019. Vlk napadl a vážně zranil několik loveckých psů během lovu. Myslivec, který byl svědkem situace, nejdříve tleskal a vystřelil varovný výstřel, aby vlka zahnal. Nakonec vlka zastřelil, protože nechtěl psy pustit. Průběh nešťastné situace potvrdilo několik svědků, veterinář dosvědčil zranění kousnutím. Obhájce Dr. Heiko Granzin případ popsal jako jasný nouzový stav.
Opačný názor však zastává státní zástupce. Podle jeho právního názoru by lovec neměl nikdy vystřelit – bez ohledu na stav nouze. Obhájce to považuje za absurdní a hodlá braniborské státní zastupitelství obžalovat.

„Zákonodárci musí ihned jednat a vytvořit jasná pravidla pro podobné situace,“ řekl místopředseda DJV Helmut Dammann-Tamke.

Loveckým psům je třeba zajistit ochranu, bez jejich pomoci není lov efektivní
DJV a JGHV jsou z výsledku soudu zděšení. Pokud by takový právní výrok zvítězil, neměli by myslivci nadále používat lovecké psy pro slídění, dohledávku nebo dosled zvěře ve vlčích teritoriích. Svazy dále vyzývají federální i zemské vlády, aby okamžitě ukončily právní nejistotu.
„Zákonodárci musí ihned jednat a vytvořit jasná pravidla pro podobné situace,“ řekl místopředseda DJV Helmut Dammann-Tamke. „Zákon stanoví použití dobře vycvičených loveckých psů. Je proto nepřijatelné, že nemohou být při své práci chráněni. Další majitelé psů budou čelit hrozbě trestního stíhání, pokud budou chtít svému psovi při vlčím útoku pomoci,“ dodal Karl Walch, předseda JGHV.
Za příklad uvádějí svazy Švédsko, kde myslivec může vlka zastřelit, pokud se chystá napadnout psy nebo hospodářská zvířata. Musí se však pokusit vlka zahnat křikem a varovnými výstřely, podobně, jako to udělal obviněný braniborský myslivec.

Počet vlčích útoků na lovecké psy zřejmě poroste
Bez vycvičených loveckých psů není lov efektivní – zejména lov divočáků – a dosled je nemožný. V Německu připadá na každou pátou domácnost jeden pes, celkem přibližně 9,4 milionu zvířat. Oba svazy se obracejí na myslivce a další majitele psů: „V případě podezření na vlčí útok okamžitě kontaktujte veterináře a nechte si zajistit vzorek DNA.“ Detekce vlčí DNA je možná pouze během několika hodin. Dezinfekční prostředky na rány činí vzorky nepoužitelnými.
Většina útoků vlků na psy se vyskytuje ve Skandinávii od října do prosince – více než 600 v průběhu let 1995 a 2018. Podle Norského institutu pro výzkum přírody bylo 400 z nich pro psa fatálních. DJV předpokládá, že počet útoků na psy se zvýší také v Německu.
Podle jagdverband.de, 21. 1. 2020, redakce

Poslední změna: 22.01.2020 11:09

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.