Logo
Vytisknout stránku

U lončáka z Frýdlantska nalezen svalovec!

Povinné parazitologické vyšetření na přítomnost trichinel provedené ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo 31. 12. 2018 přítomnost svalovce u lončáka o hmotnosti 37 kg uloveného v katastrálním území Bílý Potok v Libereckém kraji. Ulovený kus byl v souladu s legislativou neškodně odstraněn v asanačním podniku.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Liberecký kraj v souvislosti s nálezem vydala mimořádná veterinární opatření. Ta mimo jiné zakazují manipulaci s černou zvěří a zvěří vnímavou na trichinelózu ulovenou v honitbách ve výše uvedeném katastru až do obdržení negativních laboratorních výsledků. Na trichinelózu budou na základě tohoto nařízení vyšetřovány také všechny nalezené uhynulé kusy vnímavé zvěře. Opatření budou trvat tři měsíce.
Státní veterinární správa připomíná povinnost vyšetřovat všechnu ulovenou černou zvěř na výskyt trichinel. Do konce listopadu loňského roku bylo (včetně kusů z dovozu) vyšetřeno přes 127 000 prasat divokých, přičemž ve stejném období v roce 2017 se jich vyšetřilo takřka 198 000. K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V loňském roce byla přítomnost trichinel kromě aktuálního případu zjištěna také u tří prasat divokých dovezených z Maďarska.
Podle www.svscr.cz, 8. 1. 2019, red.
Ilustrační foto Jaroslav Vogeltanz

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.