Logo
Vytisknout stránku

U lončáka uloveného na Uherskohradišťsku byl potvrzen výskyt svalovce

Výskyt nebezpečného parazita svalovce (trichinella) potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu (SVÚ) Olomouc na konci minulého týdne. Trichinely byly přítomné v těle lončáka uloveného v katastrálním území Bystřice pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Poslední obdobný nález byl zaznamenán na Frýdlantsku v závěru loňského roku. Státní veterinární správa (SVS) při této příležitosti připomíná povinnost vyšetřovat na výskyt trichinel všechnu ulovenou černou zvěř.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Krajská veterinární správa SVS pro Zlínský kraj v souvislosti s nálezem vydala mimořádná veterinární opatření. Ta mimo jiné zakazují manipulaci s černou zvěří a zvěří vnímavou na trichinelu ulovenou v honitbách ve výše uvedeném katastru až do obdržení vyhovujících laboratorních výsledků. Na trichinelu budou na základě tohoto nařízení vyšetřovány také všechny nalezené uhynulé kusy vnímavé zvěře. Opatření budou trvat tři měsíce.

Pozitivně testovaný kus bude v souladu s legislativou neškodně zlikvidován v asanačním podniku. Ve Zlínském kraji byl svalovec u uloveného divočáka zjištěn naposledy v červenci 2013 na Kroměřížsku.


V České republice jsou dlouhodobě povinně na přítomnost svalovce vyšetřována všechna ulovená i obchodovaná prasata divoká i na jatkách porážená prasata domácí a koně. Během prvního pololetí 2019 bylo (včetně kusů z dovozu) vyšetřeno bezmála 71 000 prasat divokých.
K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka. V roce 2018 byl v ČR zaznamenán pouze jeden výše zmíněný případ záchytu trichinel u prasete divokého (odloveného v katastrálním území Bílý Potok v Libereckém kraji). Zbývající tři pozitivní nálezy pocházejí z ulovených prasat divokých, která byla do České republiky dovezena z Maďarska.
Podle svscr.cz 31. 7. 2019, redakce

Poslední změna: 31.07.2019 17:46

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.