Přihlásit

Tyrolsko plánuje odstřel jelení zvěře v přezimovacích obůrkách

V rakouském Lechtalu připravují odstřel jelení zvěře v přezimovacích obůrkách. Informoval o tom Kronenzeitung dne 24. listopadu. Důvodem je nedostatečné plnění plánu lovu a nebezpečí šíření TBC z jelenů na skot i člověka.

Doporučeno Ilustrační fotografie Martina Janochová, Pixabay Ilustrační fotografie Martina Janochová, Pixabay

Doposud bylo během lovecké sezony střeleno pouze 19 jelenů, přičemž plán lovu je stanoven na 58 kusů. Jako poslední možnost proto chtějí myslivečtí hospodáři přistoupit k odstřelu v přezimovacích obůrkách. Okresní komise dala lovcům termín do 15. prosince, aby splnili plán lovu běžnými metodami. V posledních letech klesl lov jelení zvěře z 86 % v roce 2015 na 61 % v roce minulém.
Důvodem zvýšeného tlaku na lov jelení zvěře jsou také obavy z šíření bovinní tuberkulózy, která je přenosná na skot. Bakterie Mycobacterium bovis, která je původcem tuberkulózy skotu není hlavním původcem lidské tuberkulózy, tu způsobuje M. tuberculosis, ale lidé jsou k ní přesto vnímaví. Nakazit se mohou např. požitím syrového mléka krav.
Podle wildundhund.de, 26. 11. 2019, redakce

Poslední změna: 27.11.2019 11:14

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.