Logo
Vytisknout stránku

Švýcaři sbírají hlasy proti zpřísnění zákona o zbraních

18. ledna skončí ve Švýcarsku lhůta pro referendum o zpřísnění zákona o zbraních. Potřebné podpisy jsou však již nyní sesbírány.

Doporučeno Zdroj fotografie: amp.20min.ch Zdroj fotografie: amp.20min.ch

EU podporuje zpřísnění zákona o zbraních, aby se zastavil nelegální obchod se zbraněmi a omezil přístup k obzvláště nebezpečným zbraním.

Švýcarští voliči budou o novém zákoně hlasovat v květnu. Oponenti dali dohromady potřebných 50 000 podpisů. V polovině ledna je hodlá předložit zájmový spolek s názvem Schiessen švýcarskému federálnímu kancléřství.

„Rozhořčení mezi střelci, majiteli zbraní a sběrateli je kvůli zákonu velmi velké,“ prohlásil švýcarský Národní rada Werner Salzmann. Evropská unie zpřísnila právní předpisy týkající se zbraní ve svých členských státech po teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015.


3 miliony střelných zbraní ve Švýcarsku
Cílem nového zákona bylo zlepšit výměnu informací, omezit nedovolené obchodování se zbraněmi a omezit přístup k zvlášť nebezpečným zbraním. Švýcarsko musí tyto změny provést do konce května 2019, v opačném případě bude ukončena spolupráce v rámci Schengen/Dublinu.
Výbor pro referendum, který zastupuje 14 sdružení, vidí návrh zákona, který Parlament schválil, jako ohrožení svobody a svrchovanosti Švýcarska. Podle jeho názoru přísnější zákon nesplní požadavek většího bezpečí. Podle odhadů je nyní ve Švýcarsku 2,5 až 3 miliony střelných zbraní. To znamená, že každý třetí obyvatel má zbraň.


Podle amp.20min.ch, 6. 1. 2018, redakce
Zdroj fotografie: amp.20min.ch

Poslední změna: 08.01.2019 9:55

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.