Přihlásit

Svět myslivosti letos slaví!

Časopis Svět myslivosti oslaví v roce 2019 dvacet let od svého vzniku. Významnou událost připomněl v lednovém úvodníku časopisu Ing. Oto Lasák, ředitel vydavatelství Lesnická práce.

Doporučeno Svět myslivosti letos slaví!

Vážení čtenáři,
je to již 20 let, kdy jsme se v našem vydavatelství rozhodli připravit projekt, který by na českém a slovenském trhu rozšířil nabídku mysliveckých časopisů. Po necelém půlroce příprav vyšlo – snad i trochu symbolicky – v lednu roku 2000 první číslo Světa myslivosti. První lednový týden nového tisíciletí byl určitě spojen se spoustou očekávání a nadějí, co nová doba přinese, a to i pro nás a Svět myslivosti.
Po vyhodnocení práce ostatních vydavatelů dostala redakce nelehký úkol: nekopírovat tehdejší česká nebo slovenská myslivecká periodika, zaměřit se na vyšší odbornou úroveň textů, sestavit funkční a kritickou redakční radu, nastavit vysokou grafickou úroveň časopisu, zajistit jeho výrobu a přísně dbát na nezávislost a objektivitu – dávat prostor všem slušným autorům, kteří chtějí diskutovat, a ne okřikovat. V roce 1999 jsme se s minimem finančních prostředků a bez zázemí v podobě silné členské spolkové základny pustili do práce, kterou mnoho jiných vydavatelů po pár letech vzdalo, protože náš trh je pro podobné projekty bohužel velmi malý. Český myslivec je velmi ostražitý a musel si na nový „nespolkový“ časopis zvyknout. Postupem času se tak stalo a stále více myslivců buď doplnilo portfolio časopisů, které odebírali, nebo změnili titul. Zdravá konkurence je vždy přínosem a hnacím motorem ve vývoji každého časopisu.
Po klasických porodních bolestech, které provázely první ročník Světa myslivosti, se časopis usadil na trhu. Má bohatou strukturu pro všechny skupiny čtenářů, s minimálním zpožděním sleduje a komentuje aktuální témata na myslivecké scéně, včetně těch politických, otiskuje odborné články na vysoké obsahové úrovni, nabízí prostřednictvím anket, rozhovorů či diskusí prostor pro ovlivňování dění v naší myslivosti. Každodenní aktuálnost zvyšujeme i provozováním zpravodajských internetových stránek www.svetmyslivosti.cz s denním monitoringem tisku a specializovaného webu www.africkymorprasat.cz. Časopis můžete číst i v elektronické verzi v mobilním telefonu, tabletu nebo na počítači prostřednictvím služby na www.alzamedia.cz. Všechny starší ročníky naleznete zdarma v našem archivu lmda.silvarium.cz.

Oto Lasak

Klíčem k prosperujícímu časopisu jsou tři základní faktory:
1. redakce, autoři a redakční rada,
2. vysoká odborná i grafická úroveň časopisu,
3. financování – příjmy z předplatného či stánkového prodeje a z inzerce, od inzerentů, kterým se u nás vyplatí nabízet svoje výrobky či služby.


Usilovná práce během uplynulých dvaceti let přináší ovoce a je namístě upřímně poděkovat celé redakci v čele se šéfredaktorem Davidem Vacou i redakční radě za jejich nelehkou práci, našim inzerentům za důvěru a samozřejmě vám čtenářům za podporu.
David Vaca napsal ve svém úplně prvním úvodníku: „Společnost se dnes obecně potýká s celou řadou problémů, z nichž značná část vzniká právě z důvodu neznalosti a nedostatku informací, které jsou současně nutné k jejich řešení. Tato skutečnost se týká rovněž myslivosti. V dnešní době, kdy je kvalitní informace mnohdy cennější než finanční obnos, je proto důležité mít přehled o aktuálním dění v oblasti, ve které se pohybujeme, a rovněž v oblastech navazujících. Na stránkách našeho časopisu se tak budeme snažit dát prostor odborným i myslivecko politickým tématům.“ Jsem pevně přesvědčen, že svůj záměr naplňuje se svými kolegy velmi dobře.
V rámci jubilejního 20. ročníku vás čtenáře letos čekají různá překvapení, ať už v podobě zpracovaných témat, vkládaných příloh, chystaných publikací nebo námi připravovaných expozic na mysliveckých výstavách. Oslavy 20 let časopisu vyvrcholí na veletrhu Silva Regina v Brně v roce 2020.
Bráno lidským pohledem, Svět myslivosti již získal občanský průkaz, dospěl do plnoletosti a brzy bude mít právo být volen… Věřím, že se neztratí, že o něm bude patřičně slyšet i v jeho produktivním věku a že se dožije spokojeného stáří. Coby neúnavný pracující důchodce! Podobně jako jeho starší sourozenec – časopis Lesnická práce z našeho vydavatelství, který má za sebou již 97 let!
Oto Lasák, lesník, myslivec a vydavatel

 

Poslední změna: 11.01.2019 15:40

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.