Přihlásit

Švédská lesnická společnost zvažuje lov losů z vrtulníků

Největší švédská lesnická společnost Sveaskog uplatňuje politiku „les před zvěří“ a plánuje lovit vybrané kusy losů z vrtulníků. Pro lov z vrtulníků by však bylo nutné získat schválení orgánu ochrany přírody, jehož rozhodnutí jsou v dané oblasti velmi omezující.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Podle švédského zákona o myslivosti je použití motorových dopravních prostředků pro lov zakázáno. K lovu z vrtulníků by tedy bylo nutné získat schválení orgánu ochrany přírody.
Sveaskog zásah plánuje v provincii Norrbotten, kde jsou rozhodnutí orgánů ochrany přírody zvláště omezující. Pokud jde například o schvalování lovu vlků s problematickým chováním, nevyhověl v posledních pěti letech ani jedné ze 14 žádostí o odstřel problematického jedince.
Ve Švédsku se prohlubují rozpory mezi myslivci a ochranou přírody. Některé myslivecké spolky ve střední části země přestaly lovit losy kvůli jejich nedostatku. Švédský myslivecký svaz také zahájil kampaň s názvem „Zachraňte losa“, kterou bojuje za koexistenci lesů a zvěře. Pořádá například charitativní akce, jejichž výtěžek jde na výsadbu borových lesů, které jsou podle studií mnohem méně náchylné ke vzniku škod působených zvěří než ve Švédsku rozšířené smrkové monokultury.
Podle natuerlich-jagd.de, 12. 1. 2020, redakce

Poslední změna: 15.01.2020 9:08

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.