Přihlásit

Stát neproplácí škody na spárkaté zvěři způsobené vlkem – Královéhradecké hejtmanství žádá změnu zákona

Královéhradecký kraj chce změnu zákona, podle nějž se vyplácejí náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy, například vlky. Hejtmanství vidí jako nedostatek to, že stát nehradí škody také majitelům spárkaté zvěře. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že si problém uvědomuje a na jeho odstranění pracuje.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Vedení kraje k požadavku vedly nedávné události z česko-polského pohraničí Královéhradeckého kraje. Začátkem června v Bernarticích na Trutnovsku v oplocené oboře vlci zardousili deset daňků, loni u Machova na Broumovsku výrazně zredukovali populaci muflonů.
Chovatelé spárkaté zvěře, přestože hospodaří podobně jako zemědělci, nemají podle současné legislativy nárok na dotace či náhradu škody. „Na daňky, jeleny či muflony ve farmových a zájmových chovech se v tuto chvíli náhrady nevztahují. Čili chovatel ovcí náhradu dostane, ale chovatel daňků nikoliv. Zákon pochází z roku 2000 a je zastaralý. Ministerstvu životního prostředí ČR (MŽP) proto za náš kraj navrhneme úpravu stávajícího zákona tak, aby do náhrad škod zahrnul i farmovou zvěř v oborách a další druhy zvířat,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Kromě náhrady škod v chovech na farmách by měli mít chovatelé nárok i na proplácení výdajů za povinný veterinární posudek, kafilérii a za škodu za zaběhnuté kusy. Ke změně zákona je podle hejtmanství důležité znát i vyčíslení veškerých škod způsobených zvláště chráněnými živočichy. Proto by měli chovatelé informace o způsobených škodách zasílat přímo na ministerstvo životního prostředí nebo na hradecký krajský úřad.
Ministerstvo na dotaz ČTK uvedlo, že na odstranění nedostatku pracuje. „Společně s dalšími potřebnými změnami ji (možnost kompenzace škod v případě farmových chovů zvěře) proto zapracováváme do připravované novely zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy,“ uvedla Dominika Pospíšilová z MŽP.
Podle ČTK, 11. 6. 2019, redakce

Poslední změna: 11.06.2019 18:38

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.