Logo
Vytisknout stránku

Stát bude hradit veškeré náklady na zabezpečení chovů proti dravcům a šelmám

Vyplácení 100% dotace schválila České republice v těchto dnech Evropská komise. Veškeré žádosti o hrazení preventivních opatření na zabezpečení chovů hospodářských zvířat proti vlkům, medvědům, rysům a jestřábům budou mít po aktualizaci pravidel nárok na stoprocentní výši podpory. Změnu pravidel musí ještě v červnu formálně potvrdit monitorovací výbor Operačního programu Životní prostředí.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

„Je dobře, že se navýšení podpory z Operačního programu Životní prostředí podařilo prosadit. Chápeme, že pro chovatele je těžké vidět zvířata napadená velkou šelmou, je to pohled, kterému jsme si v posledním století odvykli. Doufám, že stoprocentní podpora bude pro chovatele motivací, aby si svá stáda aktivně zabezpečovali. Zkušenosti z Německa, kde mají s návratem vlků delší zkušenosti, ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy. Výsledky pilotních studií zde dokládají, že vhodně zvolený a správně nainstalovaný ohradník pomůže zabránit zhruba 85 % vlčích útoků. Pro ještě lepší ochranu se doporučuje kombinace ohradníku a pasteveckého psa. Je ale třeba také říct, že stoprocentní ochranu v přírodě – a nikoli jen v případě vlků – nelze zajistit nikdy,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Náhrady za škody způsobené vlkem by měly pokrýt i veterinární vyšetření či kafilerii
Plán, jak minimalizovat konflikty mezi vlky a lidmi, připravila pro Českou republiku AOPK ČR a nyní o něm jednají ministerstva životního prostředí (MŽP) a zemědělství. Jeho součástí je například návrh, aby kompenzace škod po útoku vlka na hospodářská zvířata zahrnovaly i náklady na povinný veterinární posudek, kafilerii a škodu za zaběhnuté kusy.

Výše kompenzací se má zvýšit podle návrhu chovatelů
Řada kroků ale probíhá už nyní. MŽP ve spolupráci s AOPK ČR doporučilo krajským úřadům, které kompenzace za škody způsobené vlkem proplácejí, aby je zvýšilo tak, jak navrhl Svaz chovatelů ovcí a koz. Pro chovatele také probíhají přednášky a exkurze, experti jim radí, jak stáda zabezpečovat.
Podle ochranaprirody.cz, 15. 5. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.