Přihlásit

Stát bude hradit veškeré náklady na zabezpečení chovů proti dravcům a šelmám

Vyplácení 100% dotace schválila České republice v těchto dnech Evropská komise. Veškeré žádosti o hrazení preventivních opatření na zabezpečení chovů hospodářských zvířat proti vlkům, medvědům, rysům a jestřábům budou mít po aktualizaci pravidel nárok na stoprocentní výši podpory. Změnu pravidel musí ještě v červnu formálně potvrdit monitorovací výbor Operačního programu Životní prostředí.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

„Je dobře, že se navýšení podpory z Operačního programu Životní prostředí podařilo prosadit. Chápeme, že pro chovatele je těžké vidět zvířata napadená velkou šelmou, je to pohled, kterému jsme si v posledním století odvykli. Doufám, že stoprocentní podpora bude pro chovatele motivací, aby si svá stáda aktivně zabezpečovali. Zkušenosti z Německa, kde mají s návratem vlků delší zkušenosti, ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy. Výsledky pilotních studií zde dokládají, že vhodně zvolený a správně nainstalovaný ohradník pomůže zabránit zhruba 85 % vlčích útoků. Pro ještě lepší ochranu se doporučuje kombinace ohradníku a pasteveckého psa. Je ale třeba také říct, že stoprocentní ochranu v přírodě – a nikoli jen v případě vlků – nelze zajistit nikdy,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Náhrady za škody způsobené vlkem by měly pokrýt i veterinární vyšetření či kafilerii
Plán, jak minimalizovat konflikty mezi vlky a lidmi, připravila pro Českou republiku AOPK ČR a nyní o něm jednají ministerstva životního prostředí (MŽP) a zemědělství. Jeho součástí je například návrh, aby kompenzace škod po útoku vlka na hospodářská zvířata zahrnovaly i náklady na povinný veterinární posudek, kafilerii a škodu za zaběhnuté kusy.

Výše kompenzací se má zvýšit podle návrhu chovatelů
Řada kroků ale probíhá už nyní. MŽP ve spolupráci s AOPK ČR doporučilo krajským úřadům, které kompenzace za škody způsobené vlkem proplácejí, aby je zvýšilo tak, jak navrhl Svaz chovatelů ovcí a koz. Pro chovatele také probíhají přednášky a exkurze, experti jim radí, jak stáda zabezpečovat.
Podle ochranaprirody.cz, 15. 5. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.