Přihlásit

Spárkatá zvěř do dvou let věku

Na Svět myslivosti se od počátku roku obracejí čtenáři s dotazy týkajícími se vyhlášky č. 323/2019 Sb., kterou se mění vyhláška č. 245/2002 Sb., o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu, konkrétně zavedení celoroční doby lovu zvěře do dvou let věku (u daňka evropského, jelena evropského, muflona, siky japonského a srnce obecného). Redakce zformulovala v této souvislosti pět otázek, které zaslala Ministerstvu zemědělství. Dne 27. února jsme od tiskového mluvčího MZe Vojtěcha Bílého obdrželi odpovědi, které zveřejňujeme v plném znění.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Jak zní v souvislosti s uvedenou vyhláškou definice jedince do dvou let věku?
Jedinec do dvou let věku není podle této vyhlášky (č. 323/2019 Sb.) definován. Jedincem do dvou let věku je myšlen takový jedinec, který v době ulovení nedosáhl fyzického věku dvou let – 24 měsíců.

Informace o předplatném časopisu najdete zde. Dárkové poukazy můžete objednávat i nadále!

Jak přistupovat k posuzování věku uloveného kusu v průběhu roku? Jaké je rozhodné datum pro stanovení hranice dvou let?
U každého druhu zvěře musí být tento věk posuzován individuálně. Rozhodné datum je datum ulovení daného kusu zvěře a přibližný měsíc jeho narození. Srnčata jsou kladena převážně v průběhu měsíce června, kolouši v průběhu května a června, daňčata v průběhu června a muflončata již začátkem února. Důležitá je znalost biologie zvěře, kterou by měl každý držitel loveckého lístku dobře ovládat. Přibližný odhad věku spárkaté zvěře je možné posoudit i podle chování, podle velikosti, stupně přebarvování, podle tvaru trupu, nesení hlavy a dalších fyziologických zákonitostí. U mufloní zvěře jsou dobrým ukazatelem věku vruby na toulcích.

Kdo je v honitbě arbitrem pro posuzování/určování věku lovené zvěře a podle jaké metodiky?
V honitbě je za vydání povolenky odpovědný uživatel honitby. Ten musí posoudit, komu a na jaký druh, pohlaví a věk vystaví povolenku a zda provedený lov odpovídá vystavené povolence.

Kdo a podle jaké metodiky bude řešit sporné situace?
Uživatel honitby podle vnitřních pravidel v rámci honitby. V případě porušení zákona o myslivosti orgán státní správy myslivosti.

Co hrozí lovci, který „se splete“ a uloví kus starší dvou let v době, kdy být uloven neměl, v domnění, že jde o kus do dvou let věku?
Současný zákon uvádí v § 63 odst. 2 následující: „Fyzická osoba se jako držitel loveckého lístku dopustí přestupku tím, že poruší některé pravidlo lovu podle § 41 až 45 nebo § 49 odst. 1.“ Za přestupek lze uložit pokutu do výše 30 000 Kč (§ 63 odst. 3 písm. b)). Dále § 63 uvádí: „Za přestupek podle odstavce 1 písm. b) nebo odstavce 2 lze uložit zákaz činnosti do 2 let; při uloženém zákazu činnosti za přestupek podle odstavce 2 se odebere lovecký lístek.“
Redakce
Článek byl zveřejněn ve Světě myslivosti č. 3/2020.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.