Logo
Vytisknout stránku

Sněmovna odmítla snahu plošně zakázat v EU olověnou munici

Sněmovna odmítla snahu plošně zakázat v EU olověnou munici. Zákaz by se měl týkat i rybářských olůvek kvůli údajné škodlivosti pro životní prostředí. Podle ministrů by plošný zákaz ohrozil obranyschopnost země. Dolní komora se dnes postavila proti tomu, aby orgány EU zasahovaly do funkčního systému kontroly, evidence, nabývání a držení zbraní a střeliva podle českého práva. Snahu Evropské komise zakázat olověné střelivo odmítá i Českomoravská myslivecká jednota. Podle ČMMJ neexistuje za olovo adekvátní náhrada. Dostupné náhražky zvyšují riziko při střelbě i náklady.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Evropská komise zvažuje kompletní zákaz olověného střeliva, myslivci jsou proti
Na konci srpna byla zveřejněna žádost Evropské komise adresovaná Evropské agentuře pro chemické látky (ECHA). Komise v ní agentuře ukládá připravit návrh na kompletní zákaz olova ve střelivu. Podkladem pro zákaz má být zpráva ECHA ze dne 17. srpna 2018. Čeští myslivci na rozdíl od Evropské komise tuto zprávu považují za velice nekvalitní a jako neopodstatněné odmítají jakékoli regulace, které by měly vycházet z jejích závěrů. Varují také před riziky spojenými s používáním možných náhražek olova.
„Abychom mohli případný zákaz olova považovat za přijatelný, musela by nebezpečnost olova převažovat negativa, která přinese jeho zákaz. To však v současnosti neplatí. Se zákazem olova na mokřadech, který už v ČR několik let platí, souhlasíme. Pro zákaz olova jinde ale neexistuje žádný dostatečně závažný důvod,“ prohlásil předseda ČMMJ Jiří Janota.

Zákaz olova by podle ministrů omezil policii a zasahoval do práv občanů ČR
„Zákaz olova v munici užívané obrannými a bezpečnostními složkami není možný,“ tlumočil postoj ministerstev obrany a životního prostředí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle něhož by se Evropská komise měla návrhem zabývat v nejbližší době.
Zákaz by podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) znamenal „zásadní omezení akceschopnosti policie“, která ročně spotřebuje 13 milionů kusů střeliva. Záležitost chce Hamáček otevřít na říjnovém zasedání ministrů vnitra EU.
Sněmovna vyzvala Evropskou komisi a další orgány EU, aby při přípravě unijních předpisů dbaly na zásadu proporcionality a zákazu diskriminace členských zemí EU. Vládu poslanci vybídli k tomu, aby zajistila alespoň potřebnou menšinu v rámci EU proti přijetí zákazu, který by nevhodně zasahoval do práv občanů ČR.
Podle ČTK a tiskové zprávy ČMMJ, 24. 9. 2019, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.