Přihlásit

Smutný konec koroptve polní ve Švýcarsku

Všechny snahy o záchranu populace koroptve polní ve Švýcarsku vyšly naprázdno. Nadace Schweizerische Vogelwarte oznámila, že poslední dva koroptví páry byly v zemi pozorovány v roce 2018 a druh je bohužel třeba považovat za vyhynulý.

Doporučeno Smutný konec koroptve polní ve Švýcarsku

Podle nadace žilo v zemědělských oblastech Švýcarska v polovině 20. století okolo 10 000 koroptví. V dalších desetiletích se však populace zhroutila. V roce 1991 byl spuštěn záchranný projekt na podporu koroptví financovaný Federálním úřadem pro životní prostředí. Prvním úkolem bylo obnovit ve vhodných oblastech stanoviště koroptví a zlepšovat je. Následovala reintrodukce koroptve do takto připravené oblasti Klettgau. Po počátečních dílčích úspěších však projekt ztroskotal. Kladného výsledku nebylo dosaženo ani v oblasti Champagne, kde bylo v letech 2008–2012 vypuštěno 500 koroptví. V této oblasti byla za jednu z hlavních příčin nezdaru označena vysoká hustota predátorů.

Odborníci jsou k návratu koroptve polní do zemědělské krajiny Švýcarska skeptičtí. Podle německé nadace Deutsche Wildtierstiftung poklesly stavy koroptve v celé Evropě od roku 1980 o 94 procent.

Podle jagderleben.de, 11. 6. 2020, redakce 

Foto www.pixabay.com

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.