Logo
Vytisknout stránku

Slovensko: Sokolnictví zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví

Slovenský klub sokolníků (SKS) při Slovenské myslivecké komoře (SPK) zažívá úspěch. Po 12 letech snažení a pěti pokusech se jim podařilo dosáhnout zápisu sokolnictví na národní seznam nehmotného kulturního dědictví Slovenska. Dne 24. 1. 2019 si prezident SKS při SPK Alojz Kaššák přebral z rukou ministryně kultury Slovenské republiky, Ľubicy Laššákové, osvědčení o zápisu.

Doporučeno Fotografie Slovenská poľovnícka komora Fotografie Slovenská poľovnícka komora

Sokolnictví je tradičním způsobem lovu na území Slovenska nepřetržitě od 5. století. Po úspěšném zápisu na národní seznam májí slovenští sokolníci šanci dosáhnout zápisu sokolnictví i na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO, na němž se již nachází několik států Asie a Evropy, včetně České republiky.
Nic není krásnějšího, než kráčet lesem a mít vycvičeného dravce, který létá nad vámi a vrátí se vám kdykoliv na rukavici. Nic ho neváže, může kdykoliv uletět. Staří sokolníci říkali, že je k vám připoután jen silou vašeho ducha,“ řekl prezident klubu SKS při SPK Alojz Kaššák.
Slovensko patří mezi světové špičky ve vzdělávání mladých sokolníků. Jediná základní škola na světě s povinným předmětem sokolnictví je ZŠ Maxmiliána Hella v Štiavnických Baniach. Slovensko na zápis čekalo 12 let, úspěšné bylo až na pátý pokus.
Podle Tiskové zprávy Slovenské poľovnícke komory, 25. 1. 2019, redakce
Fotografie Slovenská poľovnícka komora

Poslední změna: 28.01.2019 12:54

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.