Přihlásit

Slovensko: mimořádné povolení lovu spárkaté zvěře

  • Autor: Redakce

V některých částech Slovenska byl letos mimořádně povolen lov nevodících laní jelena evropského, daněl a muflonek již od 1. června. Hlavním důvodem je snížení škod na zemědělských a lesních pozemcích vznikajících vlivem narůstajících stavů spárkaté zvěře.

Doporučeno Slovensko: mimořádné povolení lovu spárkaté zvěře

Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky (MZRV) vydalo na základě žádostí některých okresních úřadů, obvodních mysliveckých komor, zemědělských družstev, mysliveckých společností a spolků, mysliveckých sdružení a podílnických spolků mimořádné povolení lovit nevodící samice vybraných druhů spárkaté zvěře, především jelení, daňčí a mufloní, již od 1. června t. r. (zákonem stanovená doba lovu uvedených druhů začíná 1. srpna – pozn. red.). Důvodem je ochrana majetku a minimalizace škod na zemědělských a lesních pozemcích. Mimořádná povolení platí pro okresy, resp. myslivecká sdružení, spolky či společnosti, které oficiálně požádali ministerstvo o povolení mimořádného lovu.

MZRV si v dané věci vyžádalo stanovisko Slovenské myslivecké komory (SMK), která doporučila lov nevodících samic všech věkových kategorií, avšak za striktního zachování etiky při lovu. SMK zdůrazňuje, že ač je aktuální období z biologického hlediska vhodné ke správnému rozlišení vodících a nevodících samic, je třeba apelovat na uživatele honiteb, aby odstřel prováděli s maximální rozvahou a nedocházelo k rozpadu sociálních struktur zvěře či k odstřelu vodících samic.

Stavy spárkaté zvěře na Slovensku stoupají a vydané mimořádné povolení by mělo dopomoci k jejich snížení.

Podle www.polovnickakomora.sk, 4. 6. 2018, red.
Ilustrační foto Jaroslav Vogeltanz

Poslední změna: 22.06.2018 10:22

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.