Přihlásit

Senát schválil novelu lesního zákona včetně pozměňovacího návrhu zákona o myslivosti

Senát Parlamentu České republiky schválil 31. října t. r. novelu lesního zákona, která má pomoci boji s kůrovcovou kalamitou. Senátoři předlohu poslali k podpisu prezidentovi republiky navzdory tomu, že obsahuje kritizovaný pozměňovací návrh zákona o myslivosti (Svět myslivosti č. 10/2019).

Doporučeno Foto www.senat.cz Foto www.senat.cz

Sporná úprava mysliveckého zákona se dostala do vládní novely v Poslanecké sněmovně. Předpokládá, že státní správa myslivosti bude určovat plány mysliveckého hospodaření v honitbách namísto jejich majitelů a myslivců. Důvodem je snaha redukovat stavy spárkaté zvěře, která ztěžuje obnovu lesa. Podle kritiků za řad myslivců a části odborné veřejnosti jsou změny byrokratické a omezují práva vlastníků honiteb i myslivců.
Senátor Jaroslav Větrovský (ANO) označil mysliveckou část novely za bizarní, podle jejího hlavního kritika Michaela Canova (SLK) myslivce odepisuje. S výtkami vystoupili i další senátoři, kteří se ale navzdory tomu přimlouvali za schválení předlohy. „Kdo rychle dává, dvakrát dává,“ řekl Petr Koliba (ANO). Petr Šilar (KDU-ČSL) a Miloš Vystrčil (ODS) navíc upozornili na to, že změna mysliveckého zákona má nabýt účinnosti až za dva roky a lze ji do té doby změnit. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) uvedl, že jeho úřad ještě letos předloží novelu zákona o myslivosti, která bude zohledňovat práva vlastníků honebních pozemků i uživatelů honiteb.
Podle www.ceskenoviny.cz, 31. 10. 2019, redakce

 

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.