Logo
Vytisknout stránku

Senát podpořil ústavní právo na zbraň

Listina základních práv a svobod možná bude obsahovat výslovné právo bránit sebe i jiné se zbraní podle podmínek stanovených zákonem. Horní komora Parlamentu České republiky dnes tento návrh novely, který předložila skupina senátorů v čele s někdejším policejním prezidentem Martinem Červíčkem (ODS), v prvním kole projednávání podpořila.

Doporučeno Senát podpořil ústavní právo na zbraň

Navrhované doplnění Listiny základních práv a svobod vychází z petice, kterou podepsalo 102 000 lidí včetně mnohých ústavních činitelů. Petice byla reakcí myslivců a dalších majitelů zbraní na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených.
Komise to zdůvodnila mimo jiné nutností přijmout opatření proti terorismu. Kritici unijního opatření ale poukazovali na to, že teroristé většinou používají nelegálně opatřené zbraně a že stávající český zákon je dostačující.
Novela má podle zastánců zabránit odzbrojování potenciálních obětí. „Jde o symbolické povýšení současného práva,“ uvedl k senátorské předloze Červíček. Novela podle něj v žádném případě nepovede k nekontrolovanému ozbrojování. „Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon,“ uvádí se v jednostránkovém návrhu, pod kterým je podepsána téměř polovina členů horní komory.
Proti novele se postavili například lidovecká senátorka Anna Hubáčková nebo Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj předloha „nepřináší nic a nechrání před povinností zavést evropské právo“. Václav Láska (Senátor 21) ale namítl, že novela je nástrojem, který pomůže Česku hájit se před zaváděním přísnějších zbraňových směrnic. „Kdo se nebrání, vždycky prohraje,“ dodal senátor Zdeněk Hraba (STAN)
Podle www.ceskenoviny.cz, 31. 10. 2019

Redakce

Poslední změna: 01.11.2019 7:48

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.