Přihlásit

Rozšiřuje se doba lovu bažantů v bažantnicích a také dalších druhů zvěře

Ministerstvo zemědělství (MZe) novelizovalo vyhlášku o době lovu jednotlivých druhů zvěře, změna se konkrétně týká bažanta obecného, orebice rudé, krocana obecného, perličky obecné a siky Dybowského. Nově bude například možné lovit bažanty, perličky, krocany a orebice v bažantnicích celoročně, stejně jako siku Dybowského do dvou let věku. Podrobněji jsou změny popsány v připojené tabulce.

Doporučeno Rozšiřuje se doba lovu bažantů v bažantnicích a také dalších druhů zvěře Foto Jaroslav Vogeltanz

Jde především o rozšíření doby lovu u zvěře chované, vypouštěné a lovené v bažantnicích. To umožní myslivcům pružně reagovat a podle potřeby lovit během roku zvěř, pro kterou byla bažantnice zřízena. Je tak uvolněna doba lovu pro vybrané druhy obdobně, jak už to platí u lovu zvěře v oborách. Lov zvěře, pro níž byla obora zřízena, je možný celoročně.

Ministerstvo novelou reaguje na aktuální situaci nákazy koronavirem, kdy je ohroženo bažantnictví, které je součástí české myslivosti zapsané na seznamu nehmotného kulturního dědictví České republiky.

Kromě úpravy doby lovu pernaté zvěře v bažantnicích se sjednocuje doba lovu siky Dybowského, a siky japonského, který může způsobovat značné škody na lesích, a ohrozit tím obnovu lesa zejména po kůrovcové kalamitě.

MZe zároveň upravilo doby lovu srnce obecného. Doba lovu samců srnce bude začínat 1. května, a to dlouhodobě, nikoliv jen do konce roku 2025, jak dosud stanovuje loňská novela vyhlášky o dobách lovu. Hlavním důvodem pro tuto dlouhodobou změnu je usnadnění správného tzv. průběrného lovu v době, kdy se může snadněji poznat chovná kvalita jedince na základě přebarvování ze zimní do letní srsti a jeho fyzické kondice v této době. Zároveň se prodlouží doba lovu druhu zvěře, která může mít výrazně negativní dopad na obnovu lesa. Tato úprava je shodná s některými okolními státy, například s Maďarskem.

Vyhláška by měla začít platit od 1. ledna 2021. Po mezirezortním připomínkovém řízení musí materiál ještě projít Legislativní radou vlády a musí ho projednat vláda.

Podle tiskové zprávy MZe ze dne 6. 11. 2020, red.

Přílohy ke stažení:
Poslední změna: 06.11.2020 13:37

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.