Přihlásit

Riziko návratu AMP se výrazně zvýšilo: SVS apeluje na dodržování mimořádných opatření

V sousedním Polsku došlo k výraznému postupu afrického moru prasat (AMP). Nové ohnisko nákazy je 80 km od hranice s Německem a 120 km od hranice s Českou republikou (ČR). Riziko opětovného zavlečení nákazy se tak výrazně zvýšilo. Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na nutnost dodržování platných mimořádných veterinárních opatření ve vztahu k AMP, zásad biologické bezpečnosti v chovech prasat domácích i při obchodování s vepřovými produkty a zvěřinou.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

„S ohledem na zkušenosti, které s africkým morem prasat máme, důsledně kontrolujeme dovozy ze všech zemí. Bohužel rizikové je chování některých turistů nebo například řidičů kamionů, kteří mohou odhodit kus jídla u silnice, a nemoc se tak může dostat stovky kilometrů daleko od nejbližšího ohniska. V tuto chvíli neexistuje vakcína proti nemoci, musíme tedy co nejvíce dodržovat veškerá preventivní opatření,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Nákaza v Polsku ‚poskočila‘ o 300 km od původního ohniska
Koncem uplynulého týdne informovala polská veterinární služba ostatní členské státy EU o výskytu AMP u uhynulého prasete divokého v katastru obce Slawa v okrese Wschowa v Lubušském vojvodství na západě země. Místo pozitivního nálezu je vzdáleno přibližně 360 km od nejbližšího pozitivního případu AMP u prasete divokého a 300 km od nejbližšího ohniska AMP v chovu domácích prasat ve východní části Polska. Doposud nebyla zjištěna žádná epidemiologická souvislost s ostatními případy AMP v Polsku, a nebyla tedy ani objasněna cesta přenosu viru AMP do této lokality. Dnes obdržela SVS informaci o nálezu dalšího uhynulého nakaženého divočáka ve stejném regionu Polska mimo zamořenou oblast, zhruba šest kilometrů od prvního nálezu.

Mimořádná veterinární opatření s platností pro celou ČR najdete v příloze.

Česká republika je od letošního dubna opět oficiálně „zemí bez AMP“. I v současnosti však stále platí mimořádná veterinární opatření s platností pro celou ČR. Nadále tak platí zákaz přikrmování a omezení vnadění prasat divokých, je nařízen jejich celoroční intenzivní lov, platí zákaz dovozu trofejí z prasat divokých ze zemí s výskytem AMP i zákaz používat v chovech prasat seno a slámu pocházející ze zemí s výskytem AMP. Důležitým nástrojem při prevenci před zavlečením AMP je striktní dodržování zákazu zkrmování kuchyňských odpadů v chovech prasat domácích.


Více aktuálních informací k AMP najdete zde.

Podle svscr.cz, 19. 11. 2019, redakce

Přílohy ke stažení:
Poslední změna: 19.11.2019 12:25

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.