Logo
Vytisknout stránku

Rakousko: Zákon o zbraních přinese myslivcům úlevu

Rakousko chce změnit svůj zákon o zbraních – ve prospěch myslivců. V budoucnu by mohly být povoleny tlumiče. Zásobníky budou omezené.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Rakousko plánuje změnu zákona o zbraních. Stejně jako v Německu jsou také v alpské republice nezbytné úpravy směrnice o palných zbraních. Návrh ukazuje, že požadavky EU neznamenají pro myslivce zpřísnění podmínek.
Ministerstvo vnitra představilo svůj návrh dne 8. října. Pro myslivce a sportovní střelce přináší navrhovaný zákon dokonce úlevu: myslivci budou mít dovoleno nosit krátké palné zbraně při dosledu zvěře. Navzdory dalšímu zákazu by jim mělo být povoleno používat tlumiče. Výjimka ze zákazu používání tlumičů se vztahuje na držitele platného loveckého lístku, jestliže „pravidelně loví“. Pokud by měl příslušný úřad důvod domnívat se, že „dotyčná osoba ve skutečnosti nemůže pravidelně vykonávat nebo provádět lov“, musí o tom vydat rozhodnutí. Sportovní střelci mohou mít maximálně pět zbraní, toto číslo má být zvýšeno na deset.


Omezení zásobníků
Omezení platí pro velké kapacity zásobníků: zásobníky s více než dvaceti náboji pro krátké palné zbraně a deseti náboji pro jiné poloautomatické palné zbraně mají být zakázány. Státní příslušníci zemí třetího světa – včetně žadatelů o azyl, osob s právem na azyl a osob ze zemí mimo Evropskou unii, kteří trvale žijí v Rakousku, nesmějí vlastnit zbraně. Zákaz je třeba rozšířit o zbraně sečné a bodné. Vystřelovací a motýlkové nože, povolené v Rakousku od 18 let, jsou pro tyto skupiny zakázány. Lovecké a kuchyňské nože nejsou předmětem zákazu.
Návrh byl zaslán rakouskému parlamentu k hlasování v pondělí 8. října. Další výsledky se očekávají v listopadu roku 2018. V roce 2019 by měl zákon vstoupit v platnost.
Podle jagderleben.de, 10. 10. 2018, redakce

Poslední změna: 12.10.2018 10:33

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.