Logo
Vytisknout stránku

Pytláctví se v době koronakrize rozmáhá

Ohrožuje koronakrize ochranu druhů? Ochranářské organizace působící v Africe či Indii hlásí nárůst pytláctví v důsledku úpadku cestovního ruchu a špatné ekonomické situace místních obyvatel.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

V posledních dnech přicházejí z různých oblastí světa zprávy o přibývajících případech pytláctví. Vzhledem k omezenému cestování v důsledku koronakrize je mnoho afrických přírodních parků prázdných. Tam, kde turisté obvykle obdivují zvířata a přírodu z terénních aut, je v současné době klid. Velký pohyb lidí odrazuje potenciální pytláky. Podle zprávy komise Wildlife Justice Commission se několik afrických pytláků spojilo do skupin, které v současné době chodí do parků a chráněných oblastí. National Geographic souhlasně poznamenává, že se nelegální lov nosorožců v Jižní Africe od uzavření země zvýšil.

Špatné ekonomické podmínky k pytláctví přispívají
„V důsledku úpadku cestovního ruchu a zpomalení hospodářství lze očekávat nárůst pytláctví,“ uvádí BBC. Mezinárodní nadace pro záchranu nosorožců Rhino Foundation dodala, že úsporná opatření zavedená v Jižní Africe alespoň částečně bránila pytláctví, ovšem riziko nelegálního lovu se opět zvýší, jakmile se místní obyvatelé dostanou do tíživé situace.
Nárůst pytláctví po uzavření země hlásí i Indie. V jednom indickém regionu byly za 36 hodin zaznamenány tři závažné případy pytláctví. V době mimo koronakrizi přitom dochází k 12 – 13 případům ročně, dodal server mongabay.com.
Podle jagderleben.de, 24. 5. 2020, redakce

(1 hlas)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.