Logo
Vytisknout stránku

Protilátky proti viru Aujeszkyho choroby má v ČR asi pětina divočáků

Státní veterinární správa provedla mezi 10. říjnem a 31. prosincem 2017 plošný monitoring Aujeszkyho choroby (ACH) v populaci prasat divokých při němž byla zjišťována přítomnosti protilátek ve vzorcích krve odebrané od všech prasat divokých ulovených na území ČR v tomto období. Dne 18. dubna 2018 byly na webu SVS zveřejněny výsledky monitoringu.

Doporučeno Protilátky proti viru Aujeszkyho choroby má v ČR asi pětina divočáků

V celé ČR bylo při tomto testování vyšetřeno celkem přes 82 tis. prasat divokých. Protilátky proti viru ACH byly zjištěny u 21 % vzorků. Důvodem testování byla potřeba aktualizace výsledků monitoringu ACH uskutečněného v letech 2011 až 2013 a rovněž redukce přemnožené populace černé zvěře podpořená výplatou zástřelného.

Procento prasat divokých, která byla v jednotlivých krajích pozitivní na přítomnost protilátek proti ACH, se pohybovalo v rozmezí od 16,3 do 28,8 %. Nejvyšší podíly pozitivních kusů byly zjištěny v Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji. Co se týče oblastí v Čechách, nadprůměrná procenta pozitivních vzorků vykazují okresy Chomutov, Most, Hradec Králové, Jičín, Písek a České Budějovice.

„Z výsledků monitoringu vyplývá, že u přibližně pětiny prasat divokých na celém území České republiky se vyskytují protilátky proti viru Aujeszkyho choroby. Přítomnost protilátek potvrzuje výskyt viru v populaci černé zvěře a skutečnost, že část její populace se s tímto virem v průběhu svého života setkala. Přítomnost protilátek neznamená, že všechna sérologicky pozitivní prasata jsou aktivními vylučovateli viru,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Přesto však u těchto zvířat stále existuje možnost vylučování původce do vnějšího prostředí, a to zejména při působení stresu či jiných faktorů ovlivňujících imunitní systém. Je tedy nadále aktuální věnovat pozornost prevenci infekce domácích zvířat.“

Vyšetření u divočáků ulovených v letech 2011 až 2013 přineslo pozitivní výsledek ve 33 %. Na základě porovnání loňského monitoringu s výsledky šetření v letech 2011–2013, je tedy možné konstatovat mírně klesající trend procenta pozitivních, který koreluje i s hodnotou zjištěnou při monitoringu v roce 2004 – 47,6 %.

Podrobným výsledkům monitoringu bude věnována pozornost ve Světě myslivosti č. 5/2018.

Poslední změna: 22.06.2018 10:46

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.