Přihlásit

Projednávání novely zákona o lesích s „mysliveckým přílepkem“ odloženo na pátek

Poslanecká sněmovna o pravidlech pro snazší boj s kůrovcem rozhodne asi nejdříve v pátek 13. září. Důvodem, proč dnes (11. 9. – pozn. red.) schvalování novely lesního zákona nedokončila, byl hlavně spor o roli státu při regulaci spárkaté zvěře. Tuto poslaneckou úpravu již dříve podpořili někteří vědci a ekologové, proti byly Českomoravská myslivecká jednota nebo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR.

Doporučeno Projednávání novely zákona o lesích s „mysliveckým přílepkem“ odloženo na pátek

Návrh poslanců TOP 09, Pirátů a ANO počítá s tím, že by státní správa myslivosti určovala plán mysliveckého hospodaření v honitbách namísto jejich vlastníků a uživatelů, tedy myslivců. Důvodem je snaha snížit stavy spárkaté zvěře, která působí škody při obnově lesa. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) to podpořil s tím, že změny vycházejí z předloňského vládního návrhu.
Podle kritiků včetně předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty jsou ale změny nepromyšlené, byrokratické a omezují práva vlastníků honiteb i myslivců. Poslankyně Jana Černochová (ODS) poukázala na to, že by zamýšlená povinnost státu zajistit pro každou z 5800 honiteb každých pět let posudek na plánovaný počet ulovené spárkaté zvěře znamenala náklady ve výši čtvrt miliardy korun.
34. schůze Poslanecké sněmovny, na které je novela projednávána, pokračuje v pátek 13. září.
Podle ČTK, 11. 9. 2019, redakce

Foto archiv redakce

Poslední změna: 11.09.2019 16:13

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.