Logo
Vytisknout stránku

Předseda Senátu podpořil snahu zachovat olověné střely a rybářské závaží

Aktualizováno 18. 1. Předseda Senátu Jaroslav Kubera podpořil snahu zabránit zvažovanému unijnímu zákazu střeliva s olovem a olověných rybářských závaží kvůli jejich údajné škodlivosti. Uvedl to dnes při převzetí výzvy proti chystanému zákazu, kterou zorganizovali zástupci držitelů zbrojních průkazů, myslivců a rybářů. Navíc mu věnovali zachovalou olověnou střelu z bitvy u Slavkova jako důkaz, že přírodě neškodí a že se ani za dvě století v zemi nerozpustila.

Doporučeno Fotografie Marek Mejstřík Fotografie Marek Mejstřík

Celé prohlášení Ligy Libe, Českomoravské myslivecké jednoty a rybářského a střeleckého svazu k plánovaném zákazu střeliva s olověným jádrem najdete v příloze.

Zprávu jsme doplnili o prohlášení Evropské komise.

Zvažovaný zákaz podle předsedy Senátu ke zlepšení životního prostředí nepomůže. Iniciátoři výzvy se rozhodli ještě dnes výzvu předat také předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi a na úřad vlády. Později ji má obdržet rovněž prezident Miloš Zeman. Smyslem výzvy je to, aby se Česká republika ohradila proti chystanému zákazu olova ve střelivu. Prezident uskupení Liga Libe Pavel Černý věří tomu, že si čeští politici zachovají zdravý rozum a nepodlehnou hysterii.
„Myslíme, že je to nesmysl, nepřispěje to k žádné ochraně, bude to kontraproduktivní,“ uvedl zástupce Českomoravské myslivecké jednoty Bohumil Straka. Podle něj by užívání střel z oceli, mosazi, bismutu nebo wolframu zhoršilo bezpečnost střelby. Zvýšily by mimo jiné riziko zasažení lovce odraženými střelami.

Podle tvrzení Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) je zákaz nutný hlavně kvůli úhynu vodních ptáků na následky otravy olovem. Mluvčí Evropské komise na dotaz ČTK uvedla, že zprávu z loňského září ECHA nyní unijní exekutiva posuzuje a zvažuje další postup. Zpráva podle ní dokládá, že olovo ve formě střeliva a fragmentů po výstřelu představuje pro životní prostředí riziko dostatečné k tomu, aby byla dodatečná omezení oprávněná.
Paralelně ECHA navrhla omezení olověného střeliva v mokřadech, komise o tomto návrhu hodlá v prvním čtvrtletí letošního roku začít diskusi s členskými státy EU. „Nepadlo zatím žádné rozhodnutí o tom, zda by ECHA měla připravit nějaká omezení týkající se olověného střeliva v jiných terénech, než jsou mokřady,“ dodala mluvčí.
Tvůrci výzvy podle svého prohlášení zastupují tři čtvrtě milionu českých občanů. Jejich požadavek je obsažen také v petici za schválení ústavního práva na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a bezpečnosti státu, kterou podepsalo 81 000 lidí.
Podle ČTK, 17. 1. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Marek Mejstřík

Poslední změna: 18.01.2019 7:54

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.