Přihlásit

Předseda ČMMJ: nepodceňujme situaci s africkým morem prasat

Českomoravská myslivecká jednota zveřejnila 4. ledna 2018 na svých internetových stránkách výzvu předsedy Ing. Jiřího Janoty adresovanou myslivcům v souvislosti s aktuálním vývojem situace okolo afrického moru prasat. Text přinášíme v plném znění.

Doporučeno Předseda ČMMJ: nepodceňujme situaci s africkým morem prasat

Vážení kolegové myslivci,

v posledních dnech jste se dozvěděli o rozšíření AMP mimo oplocenou zónu v oblasti okresu Zlín. Pro ty z vás, kteří jste doufali, že se šíření AMP podaří zastavit uvnitř elektrických a pachových ohradníků, je to jistě smutné zjištění. Již dříve jsem publikoval, že jsem k této snaze spíše skeptický. Jsem přesvědčen, že ani trvalé oplocení drátěným plotem by toto šíření nemohlo zastavit, vzhledem k nacházejícím se obcím a s tím související nutné průchodnosti území v dané oblasti. Současně jsem vás požádal o zintenzivnění lovu černé zvěře v celé republice. Blíží se doba, kdy si řekne většina z vás, kam až AMP postoupí a jaké případné důsledky bude mít toto šíření pro vás samotné a pro myslivost v ČR vůbec. Věřte mi, že bude. Na základě poznatků z Polska, Ukrajiny, Ruska, Běloruska a z Pobaltských rebublik můžu říci, že pro populaci černé zvěře opravdu zdrcující. Ty z vás, kteří si myslíte, že jde jen o nafouknutou bublinu, ubezpečuji, že o zveličování problému nejde. Je potřeba si uvědomit, že současně s úhynem černé zvěře dojde nejpravděpodobněji k rozšíření nákazy ve velkochovech prasat a i v individuálních domácích odchovech v ČR. S tímto souvisí významné ekonomické ztráty nejenom u těchto chovatelů, ale i s výrazným negativním dopadem pro státní kasu.
Chtěl bych poděkovat těm myslivcům, kteří si tento stav uvědomili a zintenzivnili lov černé zvěře ve svých honitbách. Vás, kteří si stále myslíte, že se vás to nedotkne, mohu pouze varovat před tím, co nastane téměř s jistou pravděpodobností. Bachyně a větší kusy černé zvěře, které neustále chráníte „obehranou písničkou" o nestřílení matek při individuálních a hlavně společných lovech, budete nejspíše v brzké době sbírat do igelitových pytlů a následně dopravovat za pomoci určených osob do kafilerních boxů k nutné likvidaci. Nemohu dnes předjímat, jaké rozhodnutí padne ze strany státních institucí. V pátek 5. 1. 2018 zasedá opět krizový štáb na Ústřední veterinární správě k dané situaci. ČMMJ je opět na toto zasedání přizvána. Jedním z našich návrhů bude mimo jiné i opětovné navrácení zástřelného pro lovce černé zvěře v letošním roce. Vzhledem k závažnosti celé situace budeme podávat návrh ministru zemědělství, aby v následujícím období okamžitě zasáhl do způsobu obhospodařování zemědělských pozemků v ČR. Pokud si odpovědní činitelé uvědomí vážnost celé situace, musí si současně uvědomit také příčiny tohoto stavu. V následujícím týdnu proběhne na ústředí ČMMJ jednání za přítomnosti oslovených odborníků z ČR a SR, kteří by svými praktickými, odbornými a vědeckými zkušenostmi mohli přispět k návrhu řešení tohoto významného problému. Se závěry tohoto jednání a s návrhy řešení ze strany ČMMJ neodkladně seznámíme MZe a SVS a další dotčené instituce. Současně budeme také informovat mysliveckou veřejnost.
Pokud si ovšem většina z vás, uživatelů, nájemců a vlastníků honiteb, neuvědomí vážnost situace a nezačne černou zvěř bez ohledu na počet, věk i pohlaví okamžitě lovit na celém území ČR, je snaha o řešení tohoto problému téměř mizivá. Způsob zemědělského hospodaření je na jedné straně jedním z hlavních faktorů nárůstu stavu černé zvěře. Na straně druhé si je nutno přiznat, že neustálé dlouhodobé podceňování výzev ke změně způsobu obhospodařování a lovu černé zvěře ze strany myslivců, stejnou měrou přispěla k této situaci. Pouze okamžité radikální řešení přemnožené populace černé zvěře může napomoci k zastavení šíření této choroby. Zdůrazňuji slovo radikální.
Znova si dovolím zopakovat. Pokud nebudeme lovit veškerou černou zvěř, kterou potkáme, s jistotou ji budeme sbírat.
Státní instituce ve snaze k zamezení šíření této nákazy mohou přistoupit i k daleko radikálnějšímu řešení. Pokud myslivci nenapomohou k zcela zásadnímu snížení stavů černé zvěře v našich honitbách, dá se předpokládat, že černou zvěř na celém území nebudou lovit jen současní uživatelé, vlastníci a nájemci honiteb.
Nemohu a nechci předjímat závěry z následujících jednání dotčených organizací. Vždy jsem tvrdil, více hlav, více rozumu a čím více praktických zkušeností, tím lépe. Pokud ví někdo z vás, jak zastavit šíření této choroby bez radikálního řešení snížení stavů černé zvěře, budu velice potěšen, pokud se ozvete s konstruktivním návrhem na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Ing. Jiří Janota
předseda ČMMJ

Zdroj: www.cmmj.cz, 4. 1. 2018

Poslední změna: 15.01.2018 17:37

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.