Přihlásit

Prašivina u sražené vlčice byla potvrzena

Pitva potvrdila prašivinu u vlčice přejeté autem poblíž České Kamenice. Vlčice měla v minulosti pravděpodobně mláďata. Strážci národního parku České Švýcarsko je nyní budou hledat pomocí fotopastí. Prašivina je běžné onemocnění psovitých šelem, vyskytující se v našich podmínkách zejména u lišek.

Doporučeno Fotografie Miroslav Hlavnička Fotografie Miroslav Hlavnička

Zvíře bylo sraženo autem 19. února nedaleko České Kamenice na Děčínsku. Kvůli podezření na prašivinu bylo převezeno na Státní veterinární ústav v Praze, kde ve spolupráci s vědci z České zemědělské univerzity (ČZU) byla provedena pitva.
Výsledky pitvy shrnul mluvčí národního parku Tomáš Salov: „Dalším poznatkem z pitvy bylo, že vlčice měla v minulosti zřejmě až 4 mláďata. Vědci, ve spolupráci se strážci národního parku České Švýcarsko, instalují fotopasti, aby se prokázalo, zda se v tom regionu pohybuje i potomstvo.“
„Přítomnost tohoto parazita je i v našich středoevropských podmínkách běžná, například u našich lišek se vyskytuje u 10–20 procent zvířat. Stejně tomu může být u vlků,“ uvedl Aleš Vorel z ČZU a dodal: „Onemocnění nemusí nutně znamenat smrt nakažených zvířat, mnohdy se z něj sama dostanou.“
Podle rozhlas.cz, 12. 3. 2019, a ČTK, 20. 2. 2019, redakce

Poslední změna: 13.03.2019 13:26

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.