Logo
Vytisknout stránku

Populace sysla obecného na letišti v Letňanech pravděpodobně zanikla

Populace sysla obecného na letišti v pražských Letňanech podle ochránců přírody zanikla. ČTK to sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Karolína Šůlová. Poslední jedinec chráněného hlodavce byl na letišti pozorován loni v dubnu. Agentura lokalitu nadále monitoruje. Letiště je od roku 2005 z důvodu přítomnosti syslí populace národní přírodní památkou.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Od loňského dubna do konce října se podle Šůlové ochranáři vydali hledat sysly do Letňan patnáctkrát, pokaždé neúspěšně. Nenalezli ani hlodavce, ani známky jeho přítomnosti. Před 11 lety podle statistik AOPK populace činila zhruba 650 jedinců. Od té doby každý rok kontinuálně klesala. „AOPK ČR lokalitu nadále monitoruje, aby prověřila, zda populace syslů skutečně zanikla,“ uvedla mluvčí.
Podle Šůlové mohou být příčiny vymizení sysla z Letňan různé. S ohledem na to, že jde o stepní druh, nesvědčí mu přílišná vlhkost. Nemá také rád vysokou trávu, ochranáři proto na vybraných lokalitách včetně Letňan zajišťují kosení. Hlodavce mohou také lovit kočky a další predátoři.
V případě letňanského letiště zřejmě hrají roli i velké akce a koncerty, kterých se v lokalitě koná několik ročně. Pravidelně se tam odehrává například studentský Majáles. Všechny akce si musejí kvůli syslům vyjednat výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny.
Sysel obecný patřil v minulosti na našem území k běžným druhům savců nižších poloh. V druhé polovině 20. století však došlo k strmému úbytku jeho početnosti. V roce 2005 byl jeho výskyt zjištěn pouze na 28 lokalitách ČR. Většina ze zjištěných populací byla izolovaná a měla velmi malou početnost. AOPK ČR v roce 2005 iniciovala přípravu Záchranného programu sysla obecného v ČR. Záchranný program byl v roce 2008 přijat Ministerstvem životního prostředí České republiky.
Podle ČTK, 1. 2. 2019 a www.zachranneprogramy.cz, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

Poslední změna: 04.02.2019 12:58

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.