Přihlásit

Otrava čápů jedem na hraboše byla potvrzena

Na Opavsku byla potvrzena otrava dvou čápů bílých fosfidem zinku – účinnou látkou používanou v přípravku na trávení hrabošů Stutox II. Jejich úhyn potvrzuje možnost sekundární otravy, která byla Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským zpochybňována. Naopak pozastavení výjimky pro plošnou aplikaci jedu se ukazuje jako oprávněné.

Doporučeno Zdroj fotografie Český svaz ochránců přírody Zdroj fotografie Český svaz ochránců přírody

Ve středu 14. srpna přijali v Záchranné stanici v Bartošovicích telefonickou informaci o dvou uhynulých čápech na Opavsku. Pracovníci záchranné stanice kadávery čápů odeslali na vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Olomouci. Z výsledků vyšetření jednoznačně vyplývá, že čápi byli otráveni. V jejich volatech a u jednoho též v žaludku byla prokázána rezidua vysoce toxického fosfidu zinku (fosfanu), chemické látky, na jejíž bázi fungují některé jedy na hlodavce, včetně v posledních týdnech často skloňovaného Stutoxu II.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ) vydal 5. srpna rozhodnutí, jímž povoloval na území řady okresů České republiky (včetně Opavska) plošnou aplikaci jedu Stutox II na hubení hrabošů polních. Ministerstvo zemědělství, Agrární komora i Zemědělský svaz trávení hrabošů zpočátku schvalovaly. ÚKZUZ ujišťoval, že primární otravy jiných živočichů než drobných zemních hlodavců jsou velmi nepravděpodobné, a druhotné otravy v podstatě vylučoval s tím, že otrávení hraboši se stáhnou do nor a tam uhynou. Opačný názor zastávalo ministerstvo životního prostředí s podporou akademické sféry, České společnosti ornitologické i nevládních ekologických organizací. Obávaly se velkého rizika pro další teplokrevné živočichy a narušení potravního řetězce.
Po diskuzi jmenovaných stran bylo rozhodnutí o možné plošné aplikaci jedu 12. srpna pozastaveno. Někteří zemědělci však stihli jed aplikovat ještě před tímto termínem.
Informace o otravě čápů s velkou pravděpodobností zpochybňuje „nemožnost“ sekundárních otrav. Není pravděpodobné, že by čápi sezobávali přímo otrávené granule, naopak hraboši patří k hlavní složce jejich potravy. Potvrzují se tak obavy ochránců přírody a oprávněnost pozastavení výjimky pro plošnou aplikaci jedu.
Podle tiskové zprávy Českého svazu ochránců přírody, 22. 8. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.