Přihlásit

Odstartovala série přehlídek trofejí z honiteb VLS

Chcete vidět paroží čtyřiadvacateráka z Libavé v hodnotě 228,5 bodu CIC, které se stalo druhou nejsilnější trofejí jelena evropského, ulovenou v historii Vojenských lesů a statků v jejich honitbách? Nebo 600 trofejí všech druhů spárkaté zvěře, včetně desítky zlatých trofejí jelenů sika japonského z honitby Hradiště, která je jednou z největších ucelených honiteb v Evropě?

A také přehlídku z aktuální lovecké sezóny na Brdech uspořádanou na břehu Hořejšího Padrťského rybníku? To vše a mnoho dalšího představí Vojenské lesy a statky (VLS) na šesti přehlídkách, které se konají od 28. dubna až do 17. června a bude na nich k vidění to nejlepší z unikátních přírodních lokalit ve správě státního podniku.

ŠUMAVA

První ze série přehlídek se konala již v pátek 28. a sobotu 29. dubna v areálu VLS u Olšiny, nejvýše položeného chovného rybníku v Česku. V rekreačním zařízení na Olšině představila divize VLS Horní Planá trofeje ze svých pěti šumavských honiteb. Největší z nich je Knížecí stolec, kde žije zvěř jelení, srnčí, černá a okrajově daňčí. Obdobná zvěř je zastoupena v honitbě Nová Pec, která navazuje na NP Šumava, rovněž v honitbě Vimperk. V ostatních honitbách obhospodařovaných divizí (Homolský les a Bechyně) je normována pouze zvěř srnčí a loví se zvěř černá.

STŘEDNÍ BRDY A PLUMLOVSKO

Brdská divize VLS se sídlem v Jincích připravuje prezentaci pro mysliveckou veřejnost u rybářské bašty na břehu Hořejšího Padrťského rybníku. V kulisách jednoho z nejkrásnějších koutů středních Čech tam v pátek 19. a sobotu 20. května pořádá přehlídku trofejí ze čtyř honiteb, které spravuje. Největší je honitba Brdy o celkové výměře 26 tisíc hektarů. Vyskytuje se v ní hlavně zvěř jelení, černá a v okrajových částech též srnčí.
Výběr trofejí ze dvou svých režijních honiteb, Březina a Bílý vlk, které jsou domovem jelení, daňčí, mufloní a srnčí zvěře, představí v sobotu 20. května myslivecké veřejnosti divize VLS Plumlov. Akce se již podruhé uskuteční v restauraci penzionu Grill Tour v Protivanově a kromě přehlídky trofejí a shozů uplynulé lovecké sezóny z plumlovských honiteb se návštěvníci mohou těšit na vystoupení trubačů VLS a tradiční zvěřinovou kuchyni.

DOUPOVSKÉ HORY

Ještě širší prezentační rámec bude mít přehlídka divize VLS Karlovy Vary, která podruhé proběhne s podtitulem Člověk-les-zvěř. Na akci bude k vidění šest stovek trofejí téměř všech druhů spárkaté zvěře lovené v Česku. Návštěvníci si mimo jiné budou moci prohlédnout desítku zlatých medailových trofejí jelenů sika japonského, 30 trofejí jelena evropského v medailových hodnotách (nejsilnější přes 205 bodů CIC) a také další špičkové trofeje jelenů III. věkové třídy.

Kromě vystavených loveckých trofejí z jediné divizní honitby Hradiště, která je však svou rozlohou 35 400 hektarů jednou z největších ucelených honiteb v Evropě, čeká na návštěvníky v areálu střelnice VLS v Lučinách také bohatý doprovodný program. Uskuteční se tam soutěž trubačů „Parforsní kňour," svoji techniku představí Armáda ČR, karlovarští hasiči i lesníci, proběhne prezentace včelařů a ukázka práce chladnokrevných koní. Především na dětské návštěvníky čeká jízda na koních a lesní pedagogika, na všechny pak prodejní stánky a bohaté občerstvení. Lovnou zvěří v Hradišti je jelen evropský, jelen sika japonský, srnec obecný, prase divoké, muflon a daněk evropský. Kromě individuálních lovů se velké oblibě u myslivecké veřejnosti těší společné lovy na černou a holou zvěř pořádané karlovarskou divizí. Akce proběhne v sobotu 27. května v areálu střelnice Lučiny u Doupovského Hradiště.

ODERSKÉ VRCHY A JESENICKO

Mimořádnému zájmu se tradičně těší přehlídka trofejí divize VLS Lipník nad Bečvou, která spravuje honitby, jež jsou domovem nejkvalitnější tuzemské populace jelena evropského. V uplynulé lovecké sezóně tam navíc došlo k události, která je výjimečná: jeden z loveckých hostů tam 17. září ulovil jelena s trofejí čtyřiadvacateráka o bodové hodnotě 228,5 bodů CIC. „Tahákem pro mysliveckou veřejnost budou jistě také jelení shozy nalezené v našich honitbách na jaře, které dokládají, jaká zvěř se tady vyskytuje, a na co se mohou lovečtí hosté těšit. Mohu slíbit, že na přehlídce se skutečně bude na co dívat," láká do Oderských vrchů vedoucí lesní výroby tamní divize VLS Jan Jeniš.
Lipnická divize VLS spravuje pět honiteb, z nichž největší je právě vyhlášená jelení oblast Libavá, kde je ale bohatě zastoupena i zvěř mufloní, daňčí, srnčí i černá, a vyskytuje se tam poslední populace tetřívka obecného na Moravě. Druhou velkou honitbou této divize je honitba severně od Bruntálu, v níž se vyskytuje zvěř jelení, srnčí a černá. Další, ale o něco menší honitba leží mezi Valašským Meziříčím a Hodslavicemi a je domovem zvěře srnčí, s pomístním výskytem zvěře černé. Čtvrtou honitbou je Dětřichov na úpatí nejvyššího vrcholu Nízkého Jeseníku – Slunečné s výskytem srnčí a jelení zvěře. Poslední, osmisethektarová Bochoř na Hané je ze čtvrtiny tvořena lužními lesy a polnostmi s výskytem srnčí zvěře, normována je v ní zvěř drobná – zajíc a bažant. Na ploše 105 ha je jako součást honitby uznaná bažantnice.
Přehlídka na Libavé se koná v sobotu 10. června a bude tradičně součástí největší akce VLS pro veřejnost na Moravě „Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé" pořádané v areálu Heřmánky.

MIMOŇ

Tisíce návštěvníků největší lesnické akce pro veřejnost – Lesnického dne v Ralsku 2017 – si budou moci prohlédnout trofeje a shozy ze sedmi honiteb ve správě divize VLS Mimoň. Přehlídka se bude konat v lesním areálu Skelná Huť. Prezentace mimoňské divize VLS uspořádaná v sobotu 17. června uzavře letošní sérii přehlídek státního podniku VLS.

Více informací najdete v pozvánkách na webu www.vls.cz.

Přehlídky trofejí z honiteb VLS v roce 2017

  • 28.–29. dubna, divize Horní Planá, RZ Olšina
  • 19.–20. května, divize Hořovice, Hořejší Padrťský rybník, GPS: 49.6481064N, 13.7553008E
  • 20. května, divize Plumlov, Gril Tour Protivanov, GPS: 49.4815803N, 16.8366881E
  • 27. května, divize Karlovy Vary, střelnice Lučiny, GPS: 50.2323786N, 13.0188222E
  • 10. června, divize Lipník n. B., areál Heřmánky, GPS: 49.6479650N, 17.6016628E
  • 17. června, divize Mimoň, Skelná huť v Ralsku, GPS: 50.6127031N, 14.7884389E

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.