Logo
Vytisknout stránku

Od pondělí bude možné opět nakupovat v prodejnách zbraní a střeliva

Od pondělí 23. listopadu smějí otevřít prodejny se zbraněmi a střelivem. Vláda je na svém pátečním zasedání zařadila mezi výjimky v rámci koronavirového krizového opatření, které jinak obecně zakazuje maloobchodní prodej. Ministr zdravotnictví Jan Blatný vysvětlil, že k výjimce kabinet ANO a ČSSD přistoupil kvůli nutnosti regulovat stavy černé zvěře.

Doporučeno Od pondělí bude možné opět nakupovat v prodejnách zbraní a střeliva Foto archiv redakce

Nové opatření o omezení maloobchodního prodeje začne účinkovat v pondělí, konec jeho platnosti je zatím spolu s nouzovým stavem nastaven na 12. prosince. „Byla udělena jedna zvláštní výjimka, kterou bych chtěl osvětlit. Z údajů Ministerstva zemědělství určitě víte, že České republice hrozí rozšíření afrického moru prasat a myslivci potřebují střelivo k regulaci černé zvěře, takže z tohoto důvodu a jenom něho byla udělena výjimka pro prodejny se střelivem,“ řekl Blatný.

Česko kvůli výskytu afrického moru prasat v Německu a Polsku nedaleko státní hranice zintenzivnilo na severu Čech lov černé zvěře. Myslivce z tzv. zóny s intenzivním lovem má motivovat k lovu nově zavedené zástřelné 2000 Kč za uloveného divočáka. K důslednějšímu vyhledávání uhynulé zvěře a jejímu včasnému odklízení má na severu Čech přispět zvýšení nálezného z 2000 na 3000 Kč za kus. Ve zbytku Česka činí nálezné zmíněných 2000 Kč za divočáka.

O výjimku požádal Ministerstvo zdravotnictví ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle www.ceskenoviny.cz, 21. 11. 2020, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.