Přihlásit

Nové poznatky z biologie zvěře: vlk způsobuje větší stres než člověk

Srnčí zvěř může být z klidu více rušena predátory než lidmi. To je závěr studie ze Švédska, ve které byly porovnávány stresové hormony srnčí zvěře ve dvou různých oblastech.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Jedna sledovaná oblast je charakteristická vysokou hustotou lidských obydlí a absencí velkých šelem (rys a vlk), zatímco v druhé oblasti je lidí málo, ale zato se zde vyskytují rysi a vlci, kteří v posledních desetiletích významně snížili stavy srnčí zvěře.
Vědci z výzkumné stanice Grimsö shromáždili pro svou práci vzorky z více než 300 kusů srnčí zvěře. V krvi sledovaných zvířat analyzovali hladinu stresových hormonů. Ta byla průměrně o 30 % nižší v oblasti bez velkých predátorů než v oblasti s rysem a vlkem, i když rušení člověkem v první oblasti je mnohem běžnější. Tento rozdíl by mohl být způsoben tím, že lidské vyrušení je pro srnčí zvěř předvídatelnější než útoky predátorů. Srnec se stresu způsobenému lidmi může vyhnout, např. posunout aktivitu do soumraku, a zvyknout si na něj. Zdá se, že u šelem se mu to daří méně.
Podle wildundhund.de, 7. 6. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.