Přihlásit

Nová nejsilnější trofej kňoura pochází z obory v Sedlici

Národní rekord překonala trofej devítiletého kňoura uloveného 12. srpna 2016 v jihočeské oboře Sedlice. Oboru spravuje státní podnik Lesy ČR. Trofeje v květnu hodnotila v Lysé nad Labem mezinárodní komise expertů.

Doporučeno Nová nejsilnější trofej kňoura pochází z obory v Sedlici

Ilustrační foto: archiv Lesů ČR

Celkem 149,00 bodů udělila komise trofeji nejsilnějšího kňoura uloveného loni v České republice. Padl tak tři roky starý rekord. Tehdejší trofej černé zvěře oceněné 134,35 body pochází také ze sedlické obory na Strakonicku. Podle metodiky Mezinárodní myslivecké rady - CIC hodnotili experti z Polska, Slovenska a České republiky tak zvané páráky a klektáky, tedy vyčnívající zuby. „Byl to mimořádný kňour prasete divokého. Populaci pravidelně oživujeme kusy dovezenými ze Slovenska, například z oblasti Sobrance nebo z obory Bieň. Úspěch však nepřináší jen genetika a odborná péče o zvěř, ale i dostatek času pro dozrání trofejové zvěře. To je u kňoura osm až deset let," vysvětlil opakovaný úspěch jihočeských oborníků z Lesů ČR lesní správce Radovan Nůsek. S rozlohou 255 hektarů a prvními zmínkami už z 18. století je sedlická obora proslulá právě kvalitním chovem černé zvěře, ale také daňků a jelenů sika Dybowského.

Více informací najdete ve Světě myslivosti 6/2017.

Na reportáž o oboře Sedlice se můžete podívat zde.

 

 Rekordní trofej kňoura, 149,00 bodů (obora Sedlice). Foto: archiv Lesů ČR

 Podle TZ LČR, red.

{module Svět myslivosti - květen 2017}

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.