Přihlásit

Nizozemí: Psychologický on-line test odzbrojuje myslivce

Nizozemští myslivci jsou zváni k psychologickému on-line testu. Špatný výsledek může znamenat odnětí loveckého lístku.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Mezi majiteli zbraní v Nizozemí narůstá neklid: 1. října byl představen tzv. „e-screener“. Jedná se o on-line test, který musí vlastníci zbraní úspěšně absolvovat. Během 45 minut odpovídají na počítači na psychologické otázky. Nizozemský myslivecký svaz (NMS) uvedl jako příklad otázku: „Jste někdy smutní nebo depresivní?“ Získaná data vyhodnocuje policie. Špatný výsledek může pro vlastníka zbraně znamenat odnětí zbraní i loveckého lístku.

20-25 % účastníků testem neprojde
Podle informace NMS se testu zúčastnilo 160 osob v provincii Limburg, 39 z nich testem neprošlo. Jedním z nich byl podle tiskové zprávy NMS i bývalý střelecký instruktor, kterému byly následně odebrány zbraně i lovecký lístek. Jinde se očekává, že neúspěšných testů bude kolem 20 %.
Pro získání prvního loveckého lístku je test v této podobě povinný. Každý myslivec, který již oprávnění k lovu má, by měl zkoušku v budoucnu podstoupit. V Nizozemí se to týká 27 000 myslivců. Z organizačních důvodů se však nizozemská policie v současné době zaměřuje na dvě skupiny: majitele zbraní nad 60 let a osoby pod 25 let. Testy si musí myslivci uhradit sami.

Majitelé zbraní mají být pod kontrolou
NZM radí myslivcům, kteří jsou k testům vyzváni, aby odložili termín zkoušek. NZM zároveň podala stížnost proti postupu a požaduje přesné vyhodnocování testů.
Podle nizozemských médií a NZM je hlavním důvodem zavedení „e-screeneru“ střelecký útok, ke kterému došlo v roce 2011. Testy mají přispět k lepší kontrole majitelů zbraní.
Podle jagderleben.de, 27. 10. 2019, redakce

Poslední změna: 29.10.2019 11:58

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.