Přihlásit

Německý myslivecký svaz oceňuje korektní novináře

Německý myslivecký svaz vyhlásil soutěž „Zvěř a životní prostředí“ určenou pro novináře píšící na téma lov, životní prostředí a příroda. Nezávislá porota vybírala to nejlepší z přibližně 120 zaslaných příspěvků. Čtyři nejlepší novináře ocenili zástupci svazu u příležitosti spolkového mysliveckého dne v Berlíně.

Doporučeno Zdroj fotografie Pixabay Zdroj fotografie Pixabay

Boj vrabčáků a divočáci mimo kontrolu
Sedmičlenná porota hodnotila novinářské příspěvky v kategorii Tisk, Rozhlas, Televize a On-line. Německý myslivecký svaz (DJV) předal vítězům ceny v hodnotě 20 000 eur. Nejlepší v kategorii Tisk se stala Konstanze Faßbinder s článkem „Co se děje, vrabčáku?“ Ve své reportáži popisuje život kolonie vrabce domácího na staveništi v rušném městě. Článkem chce upozornit na zhoršující se životní podmínky dříve běžného druhu, který je v městském ruchu většinou ignorován.
Marko Pauli se stal držitelem ceny za mimořádný rozhlasový příspěvek „Kočka divoká – návrat nezkrotné.“ Autor vede posluchače obrazně do lesů po stopách téměř neviditelného obyvatele, jehož největší hrozbou jsou silniční doprava a izolace stanovišť. Pauliho důkladně propracované reportáži se podařilo načrtnout přesný obraz kočky divoké se spoustou informací.
V kategorii Televize byla cena udělena Christine Seidemann za „Divočáky mimo kontrolu“. Reportáž navazuje na aktuální témata: divočák v zahradě, v obchodě nebo na rušných plážích. Nechybí jí podmanivé obrazy, jasně ukazuje konflikt mezi lidmi a zvířaty ve městě a poskytuje aktuální informace, například o africkém moru prasat.

„Jím jen zvířata, která jsem sám usmrtil“
Od letošního roku byla cena pro novináře DJV rozšířena o kategorii Online. Videoreportér David Seitz obdržel cenu za multimediální článek „Od vegetariána k lovci: Jím jen zvířata, která jsem sám usmrtil“. Seitz s producentem Davidem Knüdelerem zachycuje lovce Fabiana Grimma a nastiňuje jeho filosofii vědomé, udržitelné spotřeby masa: dříve vegetarián, nyní lovec pro své vlastní maso.
DJV uděluje cenu „Zvěř a životní prostředí“ od roku 1995 každé dva roky. Podporuje spravedlivé, čestné a kritické zprávy o tématech ze světa myslivosti a přírody.
Podle jagdverband.de, 6. 6. 2019, redakce

 

Poslední změna: 10.06.2019 8:57

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.