Logo
Vytisknout stránku

Německo plánuje podstatné zpřísnění zákona o zbraních

Německý myslivecký svaz (DJV) informoval své členy o plánu spolkového ministra vnitra Horsta Seehofera podstatně zpřísnit zákon o zbraních. Ministr jako záminku mimo jiné využívá teroristický atentát v Halle. Jeho pachatel sestrojil zbraň pomocí 3D tiskárny. Sdružení pro právo na zbraň, německá střelecká asociace a DJV důrazně protestují: Přísnější předpisy podle nich podobným činům nezabrání, omezeni budou pouze majitelé legálně držených zbraní. Plánované zpřísnění přesahuje požadavky evropské směrnice o střelných zbraních a nebude bojovat proti trestné činnosti.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Zpřísnění zahrnuje:
- Zavedení zákazu některých zbraní: například kapesních nožů s délkou čepele nad čtyři centimetry, ale také nedefinovaného okruhu „nebezpečných předmětů“.
- Povinné vyhotovení bezpečnostního dotazníku při přezkoušení: to by znamenalo všeobecné podezření všech zákonných vlastníků zbraní.
- Přísná kontrola sportovních střelců: podle návrhu by bylo třeba zvýšit požadavky na držení již legálně získaných zbraní. Pro každou legálně drženou zbraň by musel vlastník prokázat 18 střeleb ročně.
- Nová nařízení týkající se zásobníků: v budoucnu by měly být zakázány zásobníky na více než 10 nábojů pro pušky a 20 nábojů pro pistole a revolvery, které byly dříve volně k dispozici.

Plánuje se rovněž další zpřísnění, které bude mít nepříznivý dopad na prodejce a výrobce zbraní, nepovede však ke zvýšení bezpečnosti. Asociace vyzývají ministra Seehofera a poslance, aby zvážili nesmyslná omezení zákonných vlastníků zbraní. Místo toho by měly být vytvořeny podmínky pro účinný boj proti nedovolenému držení střelných zbraní.
Podle Newsletteru DJV, 23. 10. 2019, redakce

Poslední změna: 24.10.2019 11:05

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.