Logo
Vytisknout stránku

Německo: Nové typy plašičů u silnic

Sasko-Anhaltsko testuje nové plašiče, které by měly odrazovat zvěř akusticky i opticky. Navíc dokáží zabránit návyku zvěře na zvuk.

Doporučeno Ilustracni snímek: opticko-akustické zradidlo Deer Deter využívané na vybraných silnicích v České republice; archiv redakce Ilustracni snímek: opticko-akustické zradidlo Deer Deter využívané na vybraných silnicích v České republice; archiv redakce

Plašič bude spuštěn přiblížením vozidel
Sasko-Anhaltsko zahájilo pilotní projekt na prevenci nehod s volně žijící zvěří. Na zkušební trati na dálnici 184 v okrese Anhalt-Bitterfeld byla instalována nová výstražná zařízení. Podle tiskové zprávy ministerstva dopravy jsou přístroje doposud celosvětově jedinečné. Plašič je umístěn asi dva metry od silnice směrem k porostu. Spouští se během dne hlukem z jízdy auta a v noci reflektory. Vydává hvízdavý zvuk a v noci i světelné záblesky, vysvětlila mluvčí ministerstva.

Myslivci se zapojili
Aby se předešlo návyku zvěře na zvuk plašičů, mění se varovný tón v závislosti na venkovní teplotě. Předchůdce modelu již s úspěchem vyzkoušeli v Rakousku. V současné době se testují dvě různé vzdálenosti mezi detektory. Na projektu se podílí německý automobilový klub, policie a myslivci. Do konce listopadu by chtěli plašiči vybavit další tři trasy. Náklady podle ministerstva činí přibližně 60.000 EUR.


S plašiči, které zvěř odrazují akusticky i opticky, mají zkušenost například i v Ústeckém kraji, kde je instalují myslivci z Podřipského zájmového sdružení nájemců honiteb.


Podle jagderleben.de, 11. 10. 2018, redakce

Ilustracni snímek: opticko-akustické zradidlo Deer Deter využívané na vybraných silnicích v České republice; archiv redakce

Poslední změna: 12.10.2018 12:13

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.