Logo
Vytisknout stránku

Německo: návrh změny zákona o myslivosti kvůli AMP

Německý spolkový sněm schválil 27. září t. r. změny ve spolkovém zákoně o myslivosti. V souvislosti s epidemií afrického moru prasat bude nově možné ukládat myslivcům úkoly vedoucí k eliminaci nákazy a myslivci budou muset tolerovat aktivity prováděné v jejich honitbách také jinými subjekty.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Jednou z významných změn je změna systému kompenzací. V případě úřady nařízeného odstřelu divočáků (něco jako sanitární odstřel) bude za každého uloveného divočáka vypláceno zástřelné až 800 eur. Myslivci, kteří se zúčastní sanitárního odstřelu, budou mít nárok na vyplacení 100 eur za každých pět hodin strávených lovem. Také v případě úřady nařízeného hledání uhynulých divočáků budou mít vlastníci pozemků i myslivci s povolenkou k lovu na těchto pozemcích právo na úhradu nákladů spojených s touto aktivitou. V tomto případě zákonodárci stanovili sazbu 50 eur za každou hodinu vyhledávání a odklízení kadáverů černé zvěře. V případě neuspokojivého zapojení vlastníků a nájemců honiteb do nařízeného odstřelu budou mít úřady právo umožnit lov v příslušných honitbách jiným subjektům.
Část myslivců hodnotí novelizaci zákona, která umožní státním orgánům velmi citelně zasahovat do lovu černé zvěře, značně kriticky. Oponenti se domnívají, že není třeba vytvářet další předpisy v situaci, kdy současný zákon funguje a ukládá povinnost spolupracovat při odstraňování epizootologických problémů, na nichž se podílí lovná zvěř. To pochopitelně zahrnuje i výskyt onemocnění, která mohou představovat hrozbu pro domácí zvířata a člověka. Podle nedávno zveřejněných statistik lovu v sezóně 2017/2018 byl v Německu zaznamenán rekordní úlovek 822 tisíc divokých prasat.
Zákon musí potvrdit ještě Spolková rada, což je však jen formalita.
Podle www.jagderleben.de a www.braclowiecka.pl, 27. 9. 2018
Ilustrační foto Jaroslav Vogeltanz

Autor: Ko a redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.