Logo
Vytisknout stránku

Nejméně 158 orlů mořských zabily v Německu větrné turbíny

Německá televize NDR ohlásila, že od roku 2002 do současnosti bylo v Německu zabito větrnými turbínami 158 orlů mořských. Výčet nezahrnuje zvířata, která byla zabita (nebo vážně zraněna), ale jejich úhyn nebyl nahlášen. Informace zažehla konflikt mezi aktivisty za práva zvířat a provozovateli větrných elektráren.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Lopatky rotoru s rychlostí nad 400 km/h
Zatímco větrná turbína se otočí jednou za minutu, lopatky rotoru dosahují rychlosti přes 400 km/h. Tak rychlý pohyb nemá v živočišné říši obdoby, proto v nebezpečné oblasti pravidelně hynou ptáci, netopýři, ale i hmyz. Imunní nejsou ani impozantní orli mořští. V Německu je v provozu přibližně 30 000 větrných elektráren a stále jich přibývá.

„Větrná energie populaci neohrožuje“
Na druhou stranu se zvyšuje i počet párů orla mořského. V roce 2017 bylo v celém Německu kolem 700 párů. Provozovatelé zařízení tedy logicky namítají: „Větrná energie populaci orlů neohrožuje.“ Podle dalších argumentů jsou počty zabitých orlů srovnatelné s množstvím chodců sražených autem na silnicích.
Aktivisté za práva zvířat požadují, aby se kolem hnízdících párů udržovalo ochranné pásmo s poloměrem 3000 m od nejbližší větrné turbíny. Pokud je oblast s elektrárnami rozsáhlejší, měl by poloměr ochranného pásma vzrůst dokonce na 6000 m. Podobný zákon již platí v Dolním Sasku a Šlesvicku-Holštýnsku, ale společnosti produkující větrnou energii si pravidelně stěžují. Požadují vytvoření oblastí, kde bude produkce větrné energie prioritní. Oblasti by byly přizpůsobeny tak, aby se pro orly staly neatraktivními. Pro společnosti je nemyslitelné, aby některé větrné turbíny vypnuly v době odchovu mláďat. Finanční ztráty by pro ně byly příliš vysoké.
Podle trendsderzukunft.de, 24. 8. 2019, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.