Logo
Vytisknout stránku

Návrh na zákaz olova ve střelivu neprošel ani podruhé

Výbor REACH (registrace, vyhodnocování, autorizace a zákazy chemických látek) již podruhé neschválil návrh Evropské komise na zákaz používání olova ve střelivu. Nespokojil se pouze s drobnými změnami, které v původním návrhu Evropská komise provedla. Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ) spolu s partnerskými organizacemi LIGA LIBE, LEX a Slovenskou poľovnickou komorou návrhy na zákaz olova dlouhodobě odmítají.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

V aktuálním návrhu Komise prosazuje zákaz držení a používání brokového střeliva s obsahem olova na mokřadech a v třísetmetrových ochranných zónách kolem mokřadů.
Podle vyjádření ČMMJ je návrh problematický z několika důvodů. Mimo jiné:
- postrádá jasnou definici mokřadu,
- přináší právní nejistotu, kdy držitel střeliva při pohybu krajinou nemůže vědět, zda se právě nenachází v ochranném pásmu mokřadu. V takovém případě by totiž olověné střelivo bylo střelivem zakázaným a jeho držiteli by hrozila ztráta zbrojního průkazu,
- zákaz držení olověného střeliva v mokřadech a jejich ochranných pásmech by platil na více než 25 % území České republiky.


Výbor REACH se k projednávání návrhu vrátí přibližně za měsíc.
ČMMJ spolu s partnerskými organizacemi LIGA LIBE, LEX, Slovenskou poľovnickou komorou a dalšími proti návrhům na zákaz olova vystupují dlouhodobě v těsné spolupráci s ministerstvy životního prostředí, zemědělství či vnitra. „Je na místě poděkovat panu ministru Brabcovi za jeho dlouhodobě konzistentní postoj. Shodujeme se na potřebě ochrany životního prostředí, ale také na tom, že jakékoli zákazy musí být dobře fakticky podloženy a musí existovat přijatelné alternativy. Tyto požadavky zatím návrhy na zákaz olova nesplňují, proto se i dnes Česká republika zastupovaná právě Ministerstvem životního prostředí postavila proti návrhu Komise,“ komentoval přístup ministerstva předseda ČMMJ Jiří Janota a uzavřel: „Věříme, že tento návrh bude na příštím jednání výboru REACH definitivně odmítnut.“
Podle tiskového prohlášení Českomoravské myslivecké jednoty, 4. 2. 2020, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.