Logo
Vytisknout stránku

Na části Nového Zélandu byla povolena redukce tahrů odstřelem z vrtulníku

Na Jižním ostrově, jednom ze dvou hlavních ostrovů Nového Zélandu, povolila tamní vláda odstřel tahrů himalájských z vrtulníků. Hlavním důvodem opatření je redukce početnosti introdukovaného sudokopytníka, jehož vysoké stavy působí škody na vegetaci, půdní erozi a eutrofizaci prostředí na místech, kde se zvěř koncentruje.

Doporučeno Na části Nového Zélandu byla povolena redukce tahrů odstřelem z vrtulníku Foto New Zealand Tahr Foundation

Opatření vydané na popud Úřadu na ochranu přírody začalo platit 16. července a odstřel bude probíhat hlavně v národních parcích Aoraki/Mount Cook a Westland Tai Poutini a na přilehlých územích. Na honebních pozemcích ve vlastnictví státu žije podle Úřadu na ochranu přírody v současnosti přibližně 34 500 kusů tahra himalájského, který byl na Nový Zéland dovezen a vysazen stejně jako např. jelení, daňčí, černá a kamzičí zvěř. Nově stanovený cílový stav je maximálně 10 000 kusů. Ve výše uvedených národních parcích by se druh neměl vyskytovat vůbec. Od července loňského roku do konce letošního února bylo uloveno již 12 000 kusů.

Proti razantní redukci stavů tahra himalájského na Jižním ostrově bojuje „Nadace tahra na Novém Zélandu“, kterou založily v roce 2016 místní lovecké organizace. Podle nadace je možné negativní jevy spojené se stavy tahra řešit úpravou managementu lovu bez nutnosti drastické redukce početnosti atraktivního druhu. Ta bude mít podle lovců katastrofální ekonomické dopady na loveckou turistiku na Novém Zélandu.

Podle Martina Webera, komentátora německého mysliveckého zpravodajského serveru jagderleben.de, který zprávu zveřejnil, by měly být hledány humánnější cesty řešení problému. Weber současně upozorňuje, že přístup novozélandské vlády by měl zajímat i myslivce v Evropě a neměli by nad tím mávnout rukou. Svět se v dnešních časech rychle mění, a to, co se nám může zdát příliš vzdálené a se může velmi snadno dostat i k nám, píše Weber.  

 

Podle www.jagderleben.de, 20. 7. 2020, red.

 

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.